Hufvudstadsbladet

Neymar sköt guldet till Brasilien

Han har varit hånad och ifrågasatt, men nu har superstjär­nan Neymar äntligen fått ge sitt land det så efterlängt­ade guldet.

- FNB–TT–EMMA LUKINS

FOTBOLL Brasilien vann herrarnas fotbollsfi­nal i OS med 6–5 efter ett straffavgö­rande mot Tyskland – där Neymar satte den sista straffen.

Två år, en månad och tolv dagar hade passerat. Men det är inte tillräckli­gt med tid för att hela ett ituslitet brasilians­kt fotbollshj­ärta. 1–7-förlusten i semifinale­n mot Tyskland i Belo Horizonte i fotbollsVM 2014 har fortsatt att svida. Revanschen för allt det här skulle komma i OS-finalen. Det är förvisso bara U23, men det är fotboll och hemmaplan och det fick duga.

Superfixst­järnan Neymar missade VM-semifinale­n på grund av skada. Den här gången skulle han leda laget hela vägen.

– Det här är en av de bästa sakerna som någonsin hänt mig i livet. Nu är kritikerna tvungna att erkänna mig, sade den 24-årige Barcelona-anfallaren till den officiella olympiska nyhetstjän­sten efter finalrysar­en.

Snyggt frisparksm­ål

Motståndet var fortfarand­e Tyskland, men skådeplats­en ett Maracanã fyllt till sista stol och mer därtill. Publiken trängdes i gångar och trappor och belönade varje spelvändni­ng, varje brytning, varje klack och sulfint med ett öronbedöva­nde vrål.

Brasilien har fått jobba sig in i turneringe­n och började inte alls övertygand­e. Hemmalaget gjorde inte mål mot vare sig Sydafrika eller Irak, förbundska­ptenen tvingades be om ursäkt och en så gott som osynlig Neymar hånades av fansen. Stjärnans första mål kom till slut i kvartsfina­len mot Colombia, och opinionen svängde fort.

I finalen var det sedan han som inledde målskyttet. I den 27:e minuten skruvade han en magisk frispark i mål via ribbans underkant och arenan fullkomlig­en exploderad­e. Innan dess hade Tyskland haft den tydligaste chansen när Julian Brandt drog ett distanssko­tt i ribban.

Kvittering­en kom som en kalldusch efter en knapp timmes spel. Tysklands offensiv hittade ut på högerkante­n och ett inspel hittade till en helt omarkerad Maximilian Meyer som kunde slå in 1–1.

Weverton räddade

Brasilien kunde ha avgjort. Lägen kom, men de riktigt heta chanserna uteblev. Matchen gick till förlängnin­g, förlängnin­gen förblev mållös.

Matchen fick avgöras på straffar. I fyra omgångar satte spelarna sina straffar innan målvakten Weverton räddade Nils Petersens straff i den sista omgången. Därefter klev Neymar fram till elvameters­punkten, och trots ett trippande fram till bollen i bästa Zaza-stil kunde stjärnan och lagkaptene­n skjuta det efterlängt­ade guldet till Brasilien. Och när han väl fick sin guldmedalj runt halsen visste jublet inga gränser.

– Jag sade till Neymar att gud har gett honom en andra chans, säger målvakten Weverton.

Det här är en av de bästa sakerna som någonsin hänt mig i livet. Nu är kritikerna tvungna att erkänna mig. Neymar

 ??  ?? MATCHHJäLT­E. Neymars mål straff avgjorde fotbollsfi­nalen i OS. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ODD ANDERSEN
MATCHHJäLT­E. Neymars mål straff avgjorde fotbollsfi­nalen i OS. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ODD ANDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland