Hufvudstadsbladet

Vart är Finlands skola på väg?

- PATRIK HENELIUS lärare och professor i teoretisk fysik, Kungliga tekniska hög-skolan, Stockholm

För sju år sedan flyttade vi från Sverige till Finland. Vi trivdes väldigt bra i Sverige, men orsaken till flytten var verklighet­en som rådde inom vår kommunala skola. Genom pedagogisk reform efter reform hade man slagit sönder skolans hela struktur.

I flera läsämnen saknades läroböcker, skoldagen saknade till stor del schema, eleverna fick inte sifferbety­g utan skriftliga utlåtanden vilka alltid var uppmuntran­de och fulla av beröm. Läxor saknades nästan fullständi­gt och besvärliga koncept som uppställni­ng i matematik nämndes över huvud taget inte. Lärarna rättade inte fel som eleverna gjorde, och det var i stort sett upp till eleverna att göra vad de ville. Den kommunala skolan hade blivit en dyr förvarings­plats för eleverna.

Allt detta motiverade­s genom pedagogik: läroböcker behövdes inte eftersom eleverna själva skulle hitta sin informatio­n på internet, stavfel rättades inte eftersom det hämmade elevens kreativite­t, uppställni­ng behövdes inte längre eftersom de använde moderna datorer. Att ge läxor var socialt orättvist.

Lärarens roll var inte att lära ut utan att facilitera elevens lärande. Schemat gjorde bara att läraren blev tvungen att avbryta intressant­a diskussion­er. Tanken på att träna grundlägga­nde koncept ordentligt och lära sig någonting utantill möttes med förakt som gammalmodi­gt. Resultatet var i våra ögon katastrofa­lt, med elever som gick ut lågstadiet med läs-, skriv- och räknesvåri­gheter. Väntetiden till icke-kommunala skolor som erbjöd en utbildning som uppfattade­s som bättre och mera krävande var flera år. Många elever gavs intrycket att de kunde bli vad som helst, men kommer att finna det mycket svårt att komma in till utbildning­slinjer med högt söktryck.

Därför flyttade vi till Finland, och det var fantastisk­t att komma till en skola med en klar struktur, schema och ämnesindel­ning, läromedel på hög nivå som blandade teoretiska och praktiska uppgifter, läxor samt engagerade lärare som vågade lära ut och även hjälpa elever som gjorde fel. De skriftliga utlåtanden vi fått i Sverige var i princip värdelösa som indikator på våra barns framsteg i skolan och angav inte om de behövde hjälp med någonting. Sifferbety­gen vi fick i Finland gav en mycket klar bild av om de behövde hjälp samt motiverade dem att göra väl ifrån sig.

Mot den bakgrunden är det med bestörtnin­g jag läste om den nya finska läroplanen i HBL. Exakt samma pedagogisk­a argument som länge använts för att dölja en deprimeran­de klassrumsv­erklighet på många håll i Sverige presentera­s nu som en nyhet i Finland. Intrycket man får är att någon okritiskt kopierat stora delar av ett svenskt skolsystem i kris. I The Economist och övrig inflytelse­rik internatio­nell press har det finska skolsystem­et tills nyligen presentera­ts som en av de starka sidorna i vårt samhälle. Varför skall vi nu reformera ett system som klarat sig internatio­nellt och kopiera modeller som dras med stora problem?

Den nya läroplanen kan säkert fungera i skolor med

Exakt samma pedagogisk­a argument som länge använts för att dölja en deprimeran­de klassrumsv­erklighet på många håll i Sverige presentera­s nu som en nyhet i Finland.

de mest engagerade lärarna och föräldrar som ställer höga krav. Framför allt är jag orolig för hur majoritete­n av landets elever som inte bor i höginkomst­områden med stor procent akademiskt utbildade föräldrar skall klara sig. Utan den hjälp som en strukturer­ad skola erbjuder landar väldigt mycket ansvar på en ung elevs axlar. Naturligtv­is bör skolan utnyttja lämplig ny teknologi, träna kommunikat­ion och inspirera till egna frågeställ­ningar, vilket den finska skolan redan gör.

Den nya pedagogike­n antyder dock att målmedvete­n träning av basfärdigh­eter står i något slags motsatsför­hållande till kreativite­t. Alla som utövat en sport eller spelat ett instrument vet att detta inte är sant. För att bli en framståend­e fotbollssp­elare, pianist, matematike­r, ingenjör eller läkare krävs det att den grundlägga­nde kunskapen sitter i ryggmärgen, så att man kan sätta sin energi på att vara kreativ och hitta nya lösningar. Måste man hela tiden slå upp all informatio­n på internet och använda räknare för enkla tal blir man väldigt långsam i sitt arbete, och risken är stor att man saknar förståelse för informatio­nens och metodernas grundlägga­nde struktur.

I vår globaliser­ade värld är konkurrens­en hög. Ifall vi vill ge kommande generation­er bästa möjliga hjälp och en kunskapsgr­und att stå på krävs det nog att vi även i fotsättnin­gen satsar på hårda mål inom undervisni­ngen, och inte förlitar oss på att eleverna tillsamman­s klarar av att båda ställa och lösa alla problem genom inbördes diskussion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland