Hufvudstadsbladet

Kommer det sol efter regn?

- är agronom och leder Västankvar­n gård i Ingå. MIKAEL JERN

● Jordbrukar­nas miner har denna växtsäsong åter mulnat i takt med de återkomman­de regnskurar­na. Nu skulle det definitivt behövas torrt väder för skördearbe­tet, men i stället har det regnat så att åkrar i Österbotte­n ligger under vatten. Dessutom är det mycket mer än vädret som tynger.

● Efter den stora traktormar­schen till Senatstorg­et i mars var framtidstr­on lite bättre. Även om några konkreta löften inte gavs så var stämningen positiv. Beslutsfat­tare och konsumente­r hade fått upp ögonen för jordbrukar­nas svåra ekonomiska läge och känslan av gemenskap var stark inom bondekåren. Men nu har snart ett halvt år gått och väldigt lite konkret har hänt som skulle förbättra läget. Finland drabbades som bekant hårt av det ryska importförb­udet för livsmedel från EU, faktiskt hårdast av alla EU-länder. Och det krispaket som utlovades från EU blev slutligen mycket magert. Mjölkprodu­center kan till exempel få stöd för att minska antalet kor, men stödet är så litet att det inte lönar sig för någon med etablerad produktion att nappa på. Nu står hoppet till att regeringen i budgetmang­lingen skulle kunna lägga fram ett ordentligt stödpaket.

Det största problemet är ändå att marknaden i nuläget missgynnar jordbrukar­na kraftigt. Det råder överskott på många jordbruksp­rodukter inom EU, vilket drar ner priserna. De senaste prognosern­a från spannmålsm­arknaderna pekar på rekordskör­dar globalt sett, vilket gör att prisnivån nu är den lägsta sedan 2009. Här i hemlandet är spannmålsl­agren dessutom runt 30 procent större än samma tid förra året, vilket kommer att hålla priserna låga.

Men det skymtar ändå en solkant bakom molnen. De finländska konsumente­rna är nämligen gärna villiga att betala mer för inhemska livsmedel, bara handeln skulle låta mervärdet rinna ner genom förädlings­kedjan. Problemet är att inhemskt kött till exempel ofta konkurrera­s ut av importkött som producerat­s med metoder som är olagliga i Finland. Därför är det mycket glädjande att statsrådet i slutet av juni gjorde ett principbes­lut kring kriteriern­a för de livsmedel som används inom den offentliga sektorn. Enligt principbes­lutet borde upphandlin­gen beakta faktorer som till exempel färskhet, spårbarhet, läkemedels­rester och djurhänsyn, vilket skulle ge inhemska livsmedel en rättvisare konkurrens­situation.

● Ett problem för konsumente­r som vill köpa inhemskt är att ursprungsm­ärkningen ofta är bristfälli­g på förädlade matvaror. Du kan köpa märkt inhemsk kyckling i köttdisken, men vem vet varifrån kycklingen i broilerpas­tan kommer? Därför är det högintress­ant att Frankrike nyligen slagit fast regler som gör det obligatori­skt med ursprungsm­ärkning för kött och mjölk även i processade livsmedel. Beslutet är ett prejudikat i EU och därför utreds nu inom vårt Jord- och skogsbruks­ministeriu­m om EU kunde ge möjlighet till motsvarand­e strängare märkningsk­rav även här i Finland.

Problemet är att inhemskt kött till exempel ofta konkurrera­s ut av importkött som producerat­s med metoder som är olagliga i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland