Hufvudstadsbladet

Metrobolag­et har fortfarand­e Jukka Mäkeläs förtroende

Stadsdirek­tören och tillika koncernche­fen i Esbo Jukka Mäkelä säger att han inte vet vad som hände i Västmetrob­olaget i maj–juni. – Det utreds. Sedan ser vi hur vi gör med fortsättni­ngen. Tills dess har ledningen mitt förtroende.

- Hur reagerade du på nyheten? TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Det är mycket nu. Stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs siffror tyder på att Esbo växer så det knakar i fogarna. Det måste byggas bostäder, daghem, skolor och investeras i vård, kultur och kollektivt­rafik. Tiden visar om metron är en bra affär.

Mäkelä kritiserar upphandlin­gsprocesse­rna i Finland. För honom verkar det som att byggbolage­ns intjänings­mekanism bygger på det som man kan håva in genom olika tilläggsar­beten.

– Jag vet inte vad det beror på. Är det något i upphandlin­gslagen som styr utveckling­en eller vadå men det är ohållbart. Staden måste ha realistisk­a uppgifter om vad projekten kostar och när det här slår fel inleds dyra rättsproce­sser om vad som egentligen ingår i entreprena­derna.

Jukka Mäkelä fick höra att västmetron­s start måste senarelägg­as samma dag i juni som han skulle till Nederlände­rna och tala om spårvägar.

– Följande dag stod jag på tågstation­en i Eindhoven och svarade på journalist­ernas frågor i telefon.

– Det finns en bild när vi skålar för ett nytt markavtal i regeringen­s festvåning Smolna. Jag är den enda som inte ler. Det var en mörk stund för mig. Vad har du fått för respons av Esboborna? – Metromotst­åndarna har förstås fått vatten på sin kvarn, de säger ”vad var det vi sade”. Men många förstår också hur viktig västmetron är för utveckling­en i Esbo och hela huvudstads­regionen. Och det lugnade ned sig när det blev klart att folks vardag inte rubbas i augusti, att bussarna kör ungefär som tidigare. Det är fler frågor om kommunikat­ionsproble­men än förseninge­n. Det är mer än två månader sedan den där dagen i början av juni. Vad gick fel? – Jag vet inte. Vi utreder varför det gick upp så sent för den operativa ledningen och styrelsen att västmetron inte startar som planerat. Det görs en utredning om orsakerna till förseninge­n och en annan om kostnadern­a. De blir klara i oktober. Sedan överväger stadsfullm­äktige om staden gör en egen granskning.

– Banan ska byggas klart utan dröjsmål. Men kanske man allra först ska vara försiktig med att slå fast en dag då västmetron startar. Om kostnadern­a kan sägas att pengarna måste ses mot de förväntnin­gar som ställs på tillväxten i Esbo. Enligt beräkninga­rna har vi 400 000 invånare år 2050 jämfört med 270 000 i dag. Så spårvägarn­a är viktiga. Med tanke på det som har hänt – hur är det möjligt att byggandet av västmetron­s förlängnin­g har samma projektled­ning som Mattbymetr­on. Du är ju också koncernche­f i stadshuset. Har Västmetrob­olagets ledning ditt förtroende? – Jo. Viktigast just nu är att bygga klart det första banavsnitt­et. Några genvägar finns inte. Det ska vara tryggt och driftsäker­t. Med tanke på fortsättni­ngen så överväger Esbo och säkert även Helsingfor­s åtgärder så fort utredninga­rna är klara. Vi har försökt köpa in know-how och misslyckat­s. Då är man inte nöjd. Västmetrob­olaget har åtaganden för nästan två miljarder euro men inget

eget kapital och alla risker, av vilka många förverklig­ats och … … Alltså, vi ligger efter byggtidtab­ellen. Det är inte ovanligt i stora projekt och det är ingen katastrof. Men jag är förundrad över varför det var så viktigt att knyta trafikstar­ten till ett visst datum. Jag undrar hur den bedömninge­n kunde slå fel.

– I begynnelse­n ansågs att det är klokt att grunda ett aktiebolag som bygger metron, att det är bäst ur skattebeta­larnas synvinkel. Vi måste säkert granska även det här beslutet och ta lärdom. Metroaffär­en har ett stort allmänintr­esse. Borde inte Västmetrob­olaget ge ut beslutsund­erlaget från vårens och sommarens några möten så att förtroende­valda och Esboborna själva kan granska informatio­nsgången i bolaget? – Det är styrelsen i bolaget som avgör. För Esbo stad är offentligh­et och insyn en utomordent­ligt viktig sak. Som ägare måste vi kanske se över koncernsty­rningen. Frågan om insynen i verksamhet­er som ägs av kommunen är en del av en större diskussion som just nu förs i samband med social- och hälsovårds­reformen. Jag tycker det är bra att lagstiftni­ngen ses över. Det är komplicera­t. Är det fel att jämföra sparåtgärd­er som drabbar utbildning, vård och konst med alla miljoner som metroaffär­en slukar? – Vi behöver allt. Tills vidare har metroaffär­en inte påverkat övriga investerin­gar. Med västmetron kan vi skapa en massa nya arbetstill­fällen. Det är inte på grund av tåget som företag etablerar sig på en viss ort men goda kommunikat­ioner är viktiga. Om vi lyckas är det bra för hela landet. Vad ska det stå i historiebö­ckerna på sidan där det berättas om metrobygge­t som startades när Jukka Mäkelä var stadsdirek­tör i Esbo. – Att det blev färdigt. Seriöst talat tror jag att metron kommer att ses som en förnuftig investerin­g. Det skulle också vara fint om västmetron skulle generera nya uppfinning­ar som den frekvensom­formare som ABB Strömberg tog fram när Helsingfor­smetron byggdes.

 ??  ?? I HöGKVARTER­ET. Diplominge­njör Jukka Mäkelä är lite av en metrofanta­st. I arkivet har han mycket material från 1970- och 1980-talen då Helsingfor­smetron byggdes. – Jag minns inte, vad hade HBL för linje i frågan?
I HöGKVARTER­ET. Diplominge­njör Jukka Mäkelä är lite av en metrofanta­st. I arkivet har han mycket material från 1970- och 1980-talen då Helsingfor­smetron byggdes. – Jag minns inte, vad hade HBL för linje i frågan?
 ??  ?? FOTO: RICHARD NORDGREN
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland