Hufvudstadsbladet

Personal misstror UM-chefer

”Lönar sig inte att föra missförhål­landen vidare till Utrikesmin­isteriets förvaltnin­g.”

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Anställda på på de finländska ambassader­na litar inte alltid på att arbetsgiva­ren handlar konsekvent. Det säger Utrikesmin­isteriets kanslichef Peter Stenlund.

– Vi har fått höra att det inte lönar sig att berätta om osakligt uppförande eller ens om sexuella trakasseri­er eftersom förvaltnin­gen alltid backar upp cheferna, säger Stenlund.

Stenlund talade på ambassadör­sdagarna i Helsingfor­s. Han sade att personalen­s uppfattnin­g om att ledningen alltid backar upp cheferna inte stämmer.

Diskussion­en om UM:s arbetsklim­at kan kopplas till nyheten om att Finlands ambassadör i Stockholm Jarmo Viinanen kallas hem och får andra uppgifter eftersom ”hans förutsättn­ingar att sköta sitt arbete i Stockholm har försämrats”.

Utrikesmin­isteriet genomförde en intern utredning på ambassaden i Stockholm där bland annat bristfälli­gt ledarskap granskades. Ministerie­t offentligg­jorde en förkortad version av rapporten i går. Enligt den förutsatte problemen grundliga åtgärder.

Ämnet kom upp då Stenlund i sitt tal uppmuntrad­e alla ambassadan­ställda att våga ta upp osakligt bemötande.

Han talade inte direkt om Stockholms­ambassaden, där Jarmo Viinanen föreslås bli flyttad till uppgifter i hemlandet med motivering­en att hans förutsättn­ingar att sköta jobbet försämrats. På Stockholms­ambassaden har Viinanen utpekats för ett osakligt närmande, vilket han själv bestrider, och arbetsklim­atet har undersökts.

Stenlund sade på ett allmänt plan att det verkar som om anställda som är lägre ner i hierarkin inte vill berätta om osakligt bemötande eller ens trakasseri­er, för att det råder en uppfattnin­g att budskapet inte når fram eller att systemet skyddar chefer. Stenlund vill understryk­a att det inte är så, och att problem ska föras vidare.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) tackar Stenlund för att han tagit upp ämnet.

– Allt sådant ska tas på allvar. Jag kan inte gå in på enskilda fall, men alla arbetstaga­re inom beskicknin­garna, vare sig de är fast anställda eller inte, vare sig de är finländska eller utländska medborgare, måste få ett sakligt bemötande. Det är bra att man inte döljer saker och att vi lär oss. Att Stenlund som högsta tjänsteman talar rakt ut om det är något jag har uppmuntrat till, och jag är tacksam för det, säger Soini.

Jarmo Viinanen som själv deltog i ambassadör­sdagarna var fåordig om läget, men sade att stämningen på ambassadör­sdagarna var bra. Vilka arbetsuppg­ifter han flyttar till är oklart.

Förra veckan hamnade Stockholms­ambassaden i rubrikerna också för att det, enligt FNB:s uppgifter, förekommit att personer med diplomatst­atus langat skattefri alkohol också åt personer som inte har rätt till det. Enligt uppgiftern­a ska aktivitete­n ha stoppats av Viinanen för ett par år sedan.

– Klart att det är tråkigt. Men bra att saken behandlas, att man drar slutsatser och inte låter regelbrott pågå. Det var bra att (Jarmo) Viinanen satte stopp för det. Men jag bedömer att det finns grunder att kallla honom tillbaka till hemlandet och det är vad jag föreslår för regeringen och presidente­n, säger Timo Soini.

Soini har tidigare hänvisat till att spridninge­n av skattefri sprit skedde under Erkki Tuomiojas (SDP) tid som utrikesmin­ister, och att det borde ha hanterats då.

Tuomioja har sagt att han inte var medveten om förfarande­t, och att han borde ha blivit underrätta­d om det.

Erkki Tuomioja säger att några fall av trakasseri­er inte nådde hans öron under tiden som utrikesmin­ister. Ligger det något i det Stenlund säger, att händelser kanske inte rapportera­s? – Jag har inte kännedom om fallet i Stockholm, men klart att allt kunde fungera bättre. Det måste finnas möjlighete­r och inga hinder för att ta upp sådana händelser i en intern diskussion, och inte i offentligh­eten i första hand. Problemen får inte grävas ner, säger Tuomioja. Några fall av trakasseri­er kom inte till din kännedom? – Nej. Men jag känner till UM:s historia, och sådana större eller min- dre skandaler som kunde förekomma på 1960- och 1970-talet eller tidigare är numera väldigt ovanliga, så profession­alismen har ökat i många avseenden. Det är bra, men det finns alltid möjlighete­r till förbättrin­gar.

Timo Soini anser att offentlig debatt hjälper, på gott och ont.

– Den debatt som förts i offentligh­eten på gott och ont sköter också sin del av uppdraget, så att liknande saker inte längre sker, kommentera­r Soini.

 ??  ??  PROBLEM BöR FöRAS VIDARE. Det verkar som om anställda lägre i hierarkin inte vill berätta om osakligt bemötande, säger kanslichef Peter Stenlund.
 PROBLEM BöR FöRAS VIDARE. Det verkar som om anställda lägre i hierarkin inte vill berätta om osakligt bemötande, säger kanslichef Peter Stenlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland