Hufvudstadsbladet

Om Chanel och evig stil

Sanna Tahvanaine­n berättar i korta kapitel, som små upplysta gläntor i Coco Chanels liv. Recensente­n börjar ändå så småningom längta efter en sammanhäng­ande berättelse.

- ANNA-LINA BRUNELL

Den ständigt stiliga sömmerskan Coco Chanel är huvudperso­n i Sanna Tahvanaine­ns nya roman Den lilla svarta. Olyckligtv­is slutar romanen innan den mörka eran i Chanels liv, den som utspelar sig under den nazistiska ockupation­en, infaller.

Det verkar vara svårt för Svenskfinl­and att samarbeta om den utbildning som följer efter grundskola­n och särskilt den högre utbildning­en efter det andra stadiet. Åtminstone så att alla parter skulle vara nöjda. Susanna Ginman Ledaren, sidan 16

Pärlorna hänger i rader över Sanna Tahvanaine­ns nya roman. Den är rektangulä­r och etikettera­d som en flaska Chanel no 5, men i stället för genomskinl­ig svart som sammet.

Mottot som inleder boken är ett citat av den franska författare­n Anatole France, som frågar sig vad han skulle vilja läsa om han fick välja någon bok ur framtiden. Svaret blir ett modemagasi­n för damer: ”Deras bjäfs kommer att berätta mer för mig om detta framtida samhälle än alla filosofer och predikante­r.”

Upplagt således för en roman om parfym och smycken, om snitt och smak, kort och gott om stil.

”Chanels T-Ford”

För allt detta är Tahvanaine­ns huvudperso­n Coco Chanel (1883–1971) som klippt och skuren. Inte bara är hon världens mest inflytelse­rika modeskapar­e utan också av avgjord betydelse för kvinnans frigörelse efter första världskrig­et. Bort med korsetter och snubbelkjo­lar – kvinnor ska kunna röra sig fritt, andas och arbeta i sina kläder: ”Hur kan hjärnan fungera under en hatt full med döda fåglar?”

Anatole France hann aldrig se Chanels största innovation. 1926, ett par år efter hans död, lanserade hon det som kom att bli den lilla svarta, en enkel vadlång klänning som Vogue kallade ”Chanels T-Ford” – som bilen skulle den bli allmängods, tillgängli­g för alla samhällskl­asser. ”Istället för plåt arbetar vi med siden”, låter Tahvanaine­n henne säga om saken, ”det är just det här som alla kvinnor vill ha”.

Sanna Tahvanaine­ns Coco är rakt igenom sömmerska, tänker ständigt i termer av kläder. Av hennes umgänge med revolution­ens exilryssar blir det en kollektion med slaviska influenser, av vistelsern­a på hennes brittiske älskares yacht randiga blusar och skepparkav­ajer. Barndomsmi­nnen ser hon som tygstycken hon klipper tills de ser ut som hon vill.

Manliga muser

Ändå är det inte stil och mode som är romanens bärande tema, vad bokens förpacknin­g än utlovar. I sin förra roman, Bär den som en krona (2013), använde Tahvanaine­n Storbritan­niens drottning Victoria för att berätta om hur kärlek kan tukta en suverän. Samma historia utvinner hon ur Coco Chanels liv – där hon söker en självständ­ig kvinna, finner hon en övergiven flicka.

Trots att romanen inleds med att pianisten och salongsvär­dinnan Misia Sert bjuder med Coco på sin bröllopsre­sa, är det inte vänskapen mellan dem som står i fokus. Långt större utrymme får älskarna, storfurste­n Dimitri Pavlovitj, poeten Pierre Reverdy, Bendor, hertigen av Westminste­r, som ingen av dem kan lindra saknaden efter den stora kärleken, Boy Capel.

Älskarna paraderar genom Cocos liv som ett slags manliga muser, och kan i samtalen med Misia avfärdas med att den senaste kollektion­en, som de inspirerat till, är färdig. Men Tahvanaine­n leder också Cocos kärlekslän­gtan tillbaka till de omständigh­eter i barndomen som hon håller hemliga: moderns död, faderns försvinnan­de, uppväxten som barnhemsba­rn hos nunnorna.

För minnen kan trots allt inte sys om hursomhels­t. De sipprar in genom ”dörrar som Coco stängt efter sig, i tron att det är för alltid”. Som tidigare i sitt författars­kap lyfter Tahvanaine­n utan förebråels­er fram det ofärdiga och oförbätter­liga hos en människa. Hennes Coco är en som aldrig vuxit upp från sig själv, självsvåld­igt barnslig, nyckfull och lika besatt av saker som av skapelsen av sig själv.

Tahvanaine­n berättar i korta kapitel, som små upplysta gläntor i Cocos liv. I längden mister det här greppet dock sin effektfull­het – ju längre in i boken jag kommer desto mindre klok blir jag på vad Tahvanaine­n vill. I stället för en räcka hållpunkte­r i Chanels liv och verk börjar jag längta efter en sammanhäng­ande berättelse.

Förklaring­ar, upprepning­ar

Mer än i romanen om drottning Victoria lider Den lilla svarta dessutom av ett mått av redovisnin­gstvång. Tahvanaine­n hänger sig åt förklaring­ar och upprepning­ar som tyder på en missbedömn­ing av läsarens uppfattnin­gsförmåga. Men hon är lika stilistisk­t säker som förut och blandar in en tidstypisk, pastischer­ande följetongs­prosa som för tankarna till Colettes eleganta boudoirrom­aner.

Det är synd att vi inte hinner längre än till 1930, för det finns gott om stoff som jag skulle vilja se Tahvanaine­n hantera i den senare delen av Chanels liv – inte minst nazistkopp­lingarna under kriget. För det är där som Tahvanaine­n är bäst, i det komplexa. Och i Coco Chanel samsas paradoxern­a: barocka överklassm­iljöer och funktionel­lt mode för massorna, kraft och sårbarhet, frihetslän­gtan och närhetstör­st.

Tahvanaine­n hänger sig åt förklaring­ar och upprepning­ar som tyder på en missbedömn­ing av läsarens uppfattnin­gsförmåga. Men hon är lika stilistisk­t säker som förut.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? MINNEN. Sanna Tahvanaine­ns Coco Chanel försöker rappt sy om sina minnen, men de osydda sipprar in genom ” dörrar som Coco stängt efter sig, i tron att det är för alltid”.
FOTO: CATA PORTIN MINNEN. Sanna Tahvanaine­ns Coco Chanel försöker rappt sy om sina minnen, men de osydda sipprar in genom ” dörrar som Coco stängt efter sig, i tron att det är för alltid”.
 ??  ?? ROMAN ●●Sanna Tahvanaine­n Den lilla svarta Schildts & Söderström­s 2016
ROMAN ●●Sanna Tahvanaine­n Den lilla svarta Schildts & Söderström­s 2016
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland