Hufvudstadsbladet

Nya tränaren Jalonen vill se ett tuffare Jokerit

Nya Jokeritcoa­chen Jukka Jalonen vill att spelarna spelar strongt framför målet.

- MARCUS LINDQVIST

ISHOCKEY Mindre finlir, mer rivjärn. Det är ett bra sätt att beskriva Jokerits sommar. En hel del talang har lämnat laget, men i stället har klubb- ledningen hämtat in tunga och fysiska spelare som Rasmus Rissanen och Masi Marjamäki.

– Vi ville ha mer tuffhet, skridskost­yrka och ett slags fräckhet, säger Jalonen.

De två senaste säsongerna har visat att Jokerit saknat karaktär och kampvilja för att klara sig i de tuffa slutspelsd­usterna. Grundserie­ns stjärnlira­re har gjort sig osynliga när det gällt som mest. Jalonen har följt Jokerits tilltag noga i egenskap av studioexpe­rt på Viasat.

– Jokerit har åtminstone inte haft någon fördel i det tuffa playoffssp­elet, säger han diplomatis­kt.

– Jag kommer inte att göra några drastiska förändring­ar, utan det handlar om att fila på detaljer.

Under sin tid som förbundska­pten profilerad­e sig Jalonen som en förespråka­re för djärvt, aktivt spel som grundar sig på puckinneha­v. Han tänker fortsätta på samma linje, med vissa små förändring­ar.

– Spelet framför mål, både motståndar­nas och det egna målet har varit en utmaning. Det är ett delområde där Finland traditione­llt legat bakom i det internatio­nella spelet och där Jokerit legat bakom de bästa lagen i KHL, säger Jalonen som förut har erfarenhet av att coacha Jokerits KHL-lokalrival SKA S:t Petersburg.

– Det handlar förstås också om egenskaper: det räcker inte med talang, utan det krävs karaktär, mod och förmåga att tåla smärta.

Jokerit inleder med sju raka bortamatch­er. Hemmapremi­ären är först i mitten av september.

– Det är förstås en utmaning. Men samtidigt sammansvet­sas spelarna och lär sig känna varandra. Jokerit har också alltid varit ett bra bortalag.

Jokerit vann Bobrov-divisionen förra säsongen och har klarat sig bra i grundserie­n under sina två KHL-säsonger. Men det är i slutspelet som Jalonens teser och de nya spelarnas värde ställs i vågskålen.

– Jag tror vi har allt som krävs för att vinna Gagarin Cup, men det finns många potentiell­a mästarkand­idater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland