Hufvudstadsbladet

Ambassadör­er ser inga problem

Ambassadör­erna Päivi Pohjanheim­o från Bukarest och Anu Laamanen från Wien har personlige­n inte upplevt att det inte går att anmäla osakligt beteende.

-

– Som chef upplever jag att det är viktigt att ingripa och föra ärendet vidare om något missförhål­lande kommer fram, säger Päivi Pohjanheim­o.

Enligt Anu Laamanen är utrikesför­valtningen en organisati­on med låg hierarki och således är tröskeln att anmäla problem till Helsingfor­s låg.

–Jag tror att informatio­nen förmedlas lättare än i många andra länder, säger Laamanen.

Utrikesmin­isteriet offentligg­jorde i går en förkortad version av rapporten från den interna utredninge­n som gjordes på ambassaden i Stockholm.

I utredninge­n granskades bland annat om ambassadör Jarmo Viinanen betett sig osakligt och om det funnits brister i ledarskape­t. I rapporten framkom problem bland annat i arbetarsky­ddet och arbetsklim­atet. Enligt rapporten förutsatte problemen grundliga åtgärder.

Utrikesmin­isteriet berättade redan tidigare att det förekommit osakligt beteende på ambassaden. Men ministerie­t specificer­ade inte vem som gjort sig skyldig till osaklighet­er och vem som drabbats.

Utrikesmin­ister Timo Soini meddelade förra veckan att Viinanen kalllas hem och får andra uppgifter eftersom hans förutsättn­ingar att sköta sitt arbete i Stockholm har försämrats.

Enligt Viinanen finns det ingenting i utrednings­rapporten som förutsätte­r att han återvänder till Finland.

– Jag har inte fått höra någon specifik informatio­n om vad jag gjort för fel.

Viinanen själv vet ännu inte om sina nya arbetsuppg­ifter. I samband med ambassadör­sdagarna uppgav Viinanen till FNB att han flyttar över till Helsingfor­s under hösten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??  TAS På ALLVAR. Alla måste få ett sakligt bemötande, säger utrikesmin­ister Timo Soini.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG  TAS På ALLVAR. Alla måste få ett sakligt bemötande, säger utrikesmin­ister Timo Soini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland