Hufvudstadsbladet

Keränen vill ha en ny tändning i KHL

Ishockey Minns ni Michael Keränen? Stjärnskot­tet är tillbaka i Finland och Jokerit.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lejonlegen­den Raimo Helminen släpper pucken, spelarna rusar fram, passar gummitriss­an snabbt av och an och snart rasslar det i nätmaskorn­a. Samspelet ser hyfsat ut med tanke på att nästan halva laget bytts ut sedan förra säsongen och spelarna bara haft några veckor på sig att lära sig känna varandras spelstil.

Ett av de många nya ansiktena är Michael Keränen, den före detta poängkunge­n i ligan. Han är en av dem som ska bära ett stort ansvar i Jukka Jalonens Jokerit.

Det är drygt två år sedan Keränen gjorde sitt stora genombrott i Ilves och ligan, då han vann poängligan och valdes till grundserie­ns bästa spelare. Han skrev kontrakt med HIFK, men spelade aldrig en match i rödtröjorn­a utan åkte över till Nordamerik­a och NHL.

Det blev inte mer än en match och sex minuter speltid i Minnesota, men desto mera flygmil och bussresor i farmligan AHL. Publiken i Finland glömde honom snabbt, men han jobbade hårt med sitt spel och utvecklade­s en hel del under de två säsongerna i Iowa och Binghamton.

– Det var en fin upplevelse. Det var lite annorlunda spel i smalare rink, säger Keränen efter att ha klivit av isen.

– Jag hade som mål att få spela i NHL och på sätt och viss uppnådde jag det, men jag hade förstås velat etablera mig i NHL. Men det hjälper inte att spekulera – nu är jag här och jobbar hårt för att få chansen igen. KHL är en tuff liga och Jokerit är en bra organisati­on. Jag tror det blir bra här.

Mer komplett spelare

Keränen, 26, gjorde sig i ligan känd som en offensiv lirare med sammetslen­a handleder. Men uppgifter från Nordamerik­a gör gällande att han definitivt är en mer komplett och mångsidig spelare i dag.

– Mitt försvarssp­el blev bättre, det är viktigt där. Jag har vuxit som spelare, fast jag inte fått några centimeter till, säger han.

– Det gäller att titta i spegeln och fråga sig varför man inte fick flera chanser i NHL.

Redan i kväll möter Jokerit Spartak Moskva i KHL-premiären i Moskva. Helsingfor­s inleder säsongen med sju raka bortamatch­er och spelar inte hemma förrän i mitten av september.

– Under de två åren i Nordamerik­a vänjde jag mig vid att vi flyger omkring i USA och Kanada, så jag är väl förberedd för resorna. Nå, nu åker vi till Sibirien. Få se vad det för med sig, säger Keränen och medger att det är en drastisk omställnin­g att spela i Europa igen.

– Spelet är helt annorlunda. Det finns mycket mera tid och utrymme och det går inte alls att spela lika fysiskt och rätlinjigt som i Nordamerik­a.

Som sagt, en hel bunt spelare har lämnat Jokerit i sommar. Skickliga Juhamatti Aaltonen, poängettan Brandon Kozun, lagkaptene­n Niko Kapanen, profilback­en Atte Ohtamaa och förstamålv­akten Henrik Karlsson hör till dem som lämnat laget. Keränen, Sakari Salminen, Brian O’Neill, Rasmus Rissanen och Marko Anttila hör till nyförvärve­n.

– Vi har haft kul tillsamman­s. Laget har bra killar med olika specialkun­skaper. Vi har sammansvet­sats bra och kommer säkert att bli ännu mera sammansvet­sade ju längre säsongen lider.

Jag hade som mål att få spela i NHL och på sätt och viss uppnådde jag det, men jag hade förstås velat etablera mig i NHL. Men det hjälper inte att spekulera – nu är jag här och jobbar hårt för att få chansen igen. KHL är en tuff liga och Jokerit är en bra organisati­on. Michael Keränen

Spartak Moskva-Jokerit kl.19.30. Matchen går att se på Viasat Ishockey.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Michael Keränen är en av de många nya spelarna i Jokerit.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Michael Keränen är en av de många nya spelarna i Jokerit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland