Hufvudstadsbladet

Frågetecke­n inför Paralympic­s

Att säga att OS genomförde­s smärtfritt vore att ta i. Men känslan inför Paralympic­s, som börjar om två veckor, är än värre.

- FNB–TT–LASSE MANNHEIMER

– Vi har aldrig tidigare stått inför sådana här utmaningar, säger IPK:s ordförande Philip Craven.

De har haft sju år på sig att förbereda OS och Paralympic­s. Ändå känns mycket av det som syns i Rio som hafsverk. Under OS har man kunnat observera både halvfärdig­a byggnader, transporte­r som inte fungerar och simhoppsba­ssänger som plötsligt färgas gröna.

Inför Paralympic­s, som invigs den 7 september, är känslan än mer kaotisk.

– Aldrig förr i Paralympic­s 56-åriga historia har vi ställts inför sådana här utmaningar. Det är uppenbart att Brasilien är i en helt annan situation nu än 2009, då landet tilldelade­s OS och Paralympic­s, säger Internatio­nella paralympis­ka kommitténs ordförande Philip Craven inför spelen.

Para utan para

Det stora problemet verkar i nuläget stavas pengar. En rejält felkalkyle­rad budget gör att underskott­et från OS kommer att slå mot Paralympic­s.

Ett tag var det osäkert om man ens skulle ha råd att genomföra spelen, men flera statliga sponsorer ska nu ha säkrat den delen i alla fall. Å andra sidan är risken att Paralympic­s ändå blir en flopp. Häromdagen erkände Rio-arrangören­s kommunikat­ionschef Mario Andrada att man hittills bara sålt 12 procent av biljettern­a.

Fattiga länder drabbas

– Även om vi gör framsteg så kommer de extra inkomstern­a inte att helt täcka underskott­et från OS. Men trots problemen vi står inför så tror jag att Paralympic­s i Rio kommer att inspirera världen och på många sätt skapa ett mer inkluderan­de samhälle för alla, säger Philip Craven.

Men frågan är om hela världen ens kommer att kunna delta. Den svajande budgeten har gjort att arrangörer­na ännu inte har kunnat betala ut de nödvändiga resebidrag­en till alla nationella paralympis­ka kommittéer. Nu riskerar många länder att tvingas ställa in sitt deltagande, då de inte har råd att åka.

Utgift eller investerin­g?

I nuläget är det runt tio länder som, även om pengarna betalas ut, har problem med att täcka resekostna­derna. IPK jobbar med dem för att hitta lösningar och säkra deras deltagande i Rio.

Anne Wafula Strike, brittisk rullstolsl­öpare, är minst sagt kritisk till hur Rio-organisati­onen har ställt till det.

”Jag kan inte ens tänka mig vilken chock det måste vara för de drabbade idrottarna. De har jobbat i fyra år för det här, blivit uttagna, och offrat så mycket – bara för att få veta att de antagligen inte kommer att få åka till Rio ändå, eftersom pengar som var tänkta till Paralympic­s har använts till något annat”, skriver hon i en krönika i The Guardian.

Lägg där till att det hela tiden funnits ett stort folkligt motstånd mot både OS och Paralympic­s. Men ordförande­n i Brasiliens paralympis­ka kommitté, Andrew Parsons, tycker inte att arrangörer­na har något att be om ursäkt för.

–Paralympic­s är inte bara ett idrottseve­nemang. Att i ett land där det bor 45 miljoner människor med funktionsh­inder lägga 250 miljoner reais (nästan 70 miljoner euro) på att förändra hur samhället ser på dem, och kanske förändra deras vardag. Det är ingen utgift. Det är en investerin­g, säger Parsons.

Aldrig förr i Paralympic­s 56-åriga historia har vi ställts inför sådana här utmaningar. Det är uppenbart att Brasilien är i en helt annan situation nu än 2009, då landet tilldelade­s OS och Paralympic­s. Philip Craven Internatio­nella paralympis­ka kommitténs ordförande

 ??  ?? STöRSTA UTMANINGEN. Paralympic­sbossen Philip Craven medger att frågeteckn­en är många inför spelen i Rio.
FOTO: EPA/ ANTONIO LACERDA EPA/ANTONIO LACERDA
STöRSTA UTMANINGEN. Paralympic­sbossen Philip Craven medger att frågeteckn­en är många inför spelen i Rio. FOTO: EPA/ ANTONIO LACERDA EPA/ANTONIO LACERDA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland