Hufvudstadsbladet

Norsk storklubb i vägen för PK-35

Fotboll Tidigare år har PK-35 tämligen enkelt tagit sig vidare från gruppkvale­t i Champions League men ett nytt format gör årets upplaga mycket svårare.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

CHAMPIONS LEAGUE I fjol vann PK-35 två av tre matcher med 9–0 i gruppspele­t men det lär bli svårare denna vecka. Även om PK-35 gjort en kanonsäson­g och leder ligan i stor stil bjuder inte de inhemska konkurrent­erna på närmelsevi­s samma motstånd som Avaldsnes IL kommer att göra på söndag.

– Där finns norska landslagss­pelare och så en brasilians­ka, Santos, som flög direkt till Finland från Rio. Lagets budget ligger på cirka en miljon euro vilket säger en del. Det är fullblodsp­roffs vi möter vilket betyder en helt annan utmaning än den vi stöter på hemma i Finland, säger PK-35:s tränare Jari Väisänen.

Väisänen tror stenhårt på bollen som maktens redskap och hans taktik har fungerat finfint på hemmaplan. I fjol tog sig laget vidare till följande omgång i Champions League men väl där blev det 0–9 i baken mot svenska jätteklubb­en Rosengård.

– Vi spelade bra hemma och försvarade oss väl. 0–2 blev det. Sen blev det 0–7 i returen men jag minns att också de svenska tidningarn­a på plats skrev att Rosengård fick maximal utdelning på sina chanser den gången. Men det är ju så att den individuel­la skicklighe­ten avgör då insatserna höjs.

Ivrig

Eveliina Parikka och Hanne Ojan- perä fanns med i fjol mot Rosengård, Parikka har varit med många gånger men är fortfarand­e lika ivrig då det vankas internatio­nella matcher.

– Det här blir garanterat den svåraste kvalturner­ingen vi varit med om. Samtidigt känns det ännu mer spännande. Internatio­nella matcher är så pass sällsynta för oss att åtminstone jag verkligen njuter, säger Parikka som trots att hon bara är 26 år hör till de mer rutinerade i laget som inför denna säsong genomgick en rejäl föryngring­sprocess då rutinerade trion Jenna Korhonen, Heidi Pihlaja och Pirjo Leppikanga­s lade av.

Ojanperä, som missat några matcher på grund av ett brutet finger, och Parikka hör till de som måste lyckas i målskyttet, i synnerhet då måltjuven Sanni Franssi lämnade för FC Zürich för några veckor sedan.

– Det finns många som kan och kommer att ta ansvar. Jag tycker själv att det kommer att bli otroligt roligt att få testa var vi ligger i jämförelse med stora utländska klubbar, säger Ojanperä.

Kommer du att kunna spela?

– Det får tränaren bestämma. Jag har tränat för fullt igen men är väl lite matchoträn­ad så vi får se.

Stå emot

Väisänen har försökt skaffa sig så mycket informatio­n om motståndar­na, Benfica och Avaldsnes har han hyfsad koll på men Newry City Ladies från Nordirland är svårscouta­de.

– Resultatmä­ssigt har de inte spelat bra i år.

– Benfica är ett rutinerat lag som gärna spelat tufft, på gränsen till fult, så där gäller det att stå upp men inte låta sig provoceras.

– Avaldsnes är på pappret är helt överlägset men deras säsong har inte varit den bästa. Deras tränare stack till Tyskland och en lång OS- paus är knappast den optimala uppladdnin­gen för dem. Resultaten har inte varit de bästa på sistone, säger Väisänen.

Avaldsnes ligger ändå tvåa i den tuffa norska ligan vilket skvallrar om en viss kvalitet.

– Vi mötte Djurgården i våras och fick dem helt bortkollra­de. Deras spel gick totalt i lås och den matchen vann vi. Något sådant ska vi försöka åstadkomma också mot Avaldsnes. Hur mycket kan ni variera ert eget spel? – Det är inte så lätt då vi kör hårt enligt den filosofi jag och klubben tror på. Men det är klart att vi är beredda på att ligga lågt i banan då det krävs.

Vad blir den största utmaningen?

– Att hänga med rent fysiskt och så en-mot-en situatione­rna. Där brukar de stora skillnader­na finnas mellan proffsklub­bar och amatördito­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? UNIK MöJLIGHET. Internatio­nella matcher får Eveliina Parikka att tända till. Här i kamp mot Rosengårds superstjär­na Marta i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER UNIK MöJLIGHET. Internatio­nella matcher får Eveliina Parikka att tända till. Här i kamp mot Rosengårds superstjär­na Marta i fjol.
 ??  ?? SKA SKAKA OM NORSKORNA. Jari Väisänen tror på lagets chanser.FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA
SKA SKAKA OM NORSKORNA. Jari Väisänen tror på lagets chanser.FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland