Hufvudstadsbladet

Ansvar krävs i asylpoliti­ken

- KIMMO SASI vicehärads­hövding, Tammerfors MARIANNE LYDéN Kolumnist

FLYKTINGAR Marianne Lydén (HBL 14.8) är tacksam för min gode vän Ben Zyskowicz’ utlåtande mot rasistiska tänkesätt. Men hon kritiserar Zyskowicz för att han samtidigt har godkänt skärpninga­r i utlännings­lagen och därför inte är uppriktig. Detta är orättvist då Zyskowicz hela sitt liv har kämpat för mänskliga rättighete­r. Han vågade till och med på 1970-talet kritisera också kommunisme­ns människorä­ttsbrott. Berlinmure­n var inte för honom fredens garanti mot amerikansk imperialis­m utan ett sätt att kränka DDR-medborgarn­as mänskliga rättighete­r.

Enligt den internatio­nella rätten har en person ingen rätt att bosätta sig i ett annat land än i sitt hemland. Detta konstatera­s i paragraf 9 i grundlagen. Det finns dock ett undantag. Man får inte utlämna en person som personlige­n hotas av dödsdom, tortyr eller behandling som kränker människovä­rdet. Genèvekonv­entionen ger skydd åt personer som har välgrundad fruktan för förföljels­e på grund av sin ras, religion, nationalit­et, tillhörigh­et till en viss samhällsgr­upp eller politiska åskådning. Man har velat begränsa invandring så att staten alltid kan reglera den, garantera fridfull samhällsut­veckling och skydda sina egna traditione­lla värden som till exempel jämlikhet.

Jag anser att vi borde ta emot 20 000 utlänninga­r årligen. Jag anser att de borde tas emot om de har ett jobb i Finland eller en bra idé för företagsve­rksamhet. Om en människa kommer hit för att bygga upp vårt samhälle uppstår det en vinn-vinn-situation.

Det är självklart att alla asylsökand­e som fyller grundlagen­s och Genèvekonv­entionens krav är välkomna. Men många av flyktingar­na från Irak kommer i dag till Finland därför att de antar att de får rätt att stanna här, statsminis­tern ger sin bostad till dem och den automatisk­a sociala tryggheten är bättre än lönen i många yrken i Irak. När de kommer hit blir de sysslolösa och får inte ens skotta snö då de inte har behövliga kunskaper för det. Den här typen av invandring leder till förlustsit­uationer. Därför är ett kvotsystem med valprocess­er för asylsökand­en i närheten av deras hemland den enda hållbara lösningen.

Kan en irakisk man, vars hus har sprängts i det IS-ockuperade Mosul, återvända till Bagdad? Låt mig ta ett hypotetisk­t exempel: En person som bodde i Viborg under fortsättni­ngskriget flydde, efter att fientliga trupper övertog staden, till Monaco och sökte asyl. Borde man ha sagt att hen ska stanna där och inte återvända till Helsingfor­s eftersom det är farligt? Min moral säger att man borde ha skickat den här finländare­n tillbaka och sagt: Försvara ditt land, din familj och din släkt. Du ska bygga ditt land starkt igen. Du ska ge din insats för ditt land. Vi har också skyldighet­er. Inte bara rättighete­r.

Om Lydén vill kan hon personlige­n rädda den omtalade irakiern. Man kan få arbetstill­stånd. Hon kan alltid anställa honom och betala en sådan lön att han klarar sig. Och om hon betalar litet mera kan hela familjen flytta till Finland. En sådan lösning betyder att man tar själv ansvar och inte begär att andra tar ansvar.

Om Lydén vill kan hon personlige­n rädda den omtalade irakiern.

Alla ändringar i utlännings­lagen har granskats av riksdagens grundlagsu­tskott. Detta garanterar att de är godkända i enlighet med vår grundlag och internatio­nella förpliktel­ser. Martin Scheinins uttalande till FNB att lagarna kan vara mot grundlagen är i strid med den gällande auktoritat­iva tolkningen. Han presentera­de bara en politisk åsikt utan juridisk grund.

SVAR Med anledning av min HBL-kolumn Tant Blomsterha­tt (14.8) ser ex-riksdagsle­damot Kimmo Sasi sig tvungen att försvara sin personliga vän och partikamra­t Ben Zyskowicz. Försvarssk­riften får mig att tänka på talesättet om vänner som gör fiender onödiga, så full av okunskap och haltande resonemang är den. Att han blandar ihop asylrätt och invandring som Finland har nytta av och drar obegriplig­a parallelle­r mellan det uppmärksam­made fallet med irakiern från Mosul som fyller asylkriter­ierna men som Migri beslutat skicka i väg till Bagdad för att han eventuellt kunde överleva där och en fiktiv finländare som under fortsättni­ngskriget flyr från Viborg och söker asyl i Monaco är inte värt att kommentera.

Men, att han tycker att jag personlige­n ska ta ansvar och inte kräva att andra gör det, det vill säga skyfflar över ansvaret för irakiern i fråga, som han tydligen ändå anser vara i behov av att räddas, på mig personlige­n är så makabert att jag måste reagera. Det är regeringsp­artierna som bär ansvaret för den skärpta asylpoliti­ken och dess följder, inte jag. Grundlagsu­tskottets exordföran­de ifrågasätt­er här en enskild medborgare­s rätt att kritisera politiker och kräva att de tar ansvar för följderna av sina beslut.

Sasi kan bättre än så!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland