Hufvudstadsbladet

För lätt att bli inskriven

- MARKUS SANDBERG Borgå

Som så ofta då det gäller Merete Mazzarella­s kloka kolumner är det lätt att hålla med det mesta av hennes resonemang i kolumnen ”Ett enkelt klick” (HBL 18.8). Det finns livsval som den nya tekniken – ofrivillig­t, kan man väl tillägga – trivialise­rar genom att göra dem alltför lätta

att bara ”klicka undan”.

Men att exemplifie­ra detta med enkelheten i att träda ut ur kyrkan är dessvärre att närma sig problemet från fel ända. Grundprobl­emet där är ju ingalunda lättheten i att träda ut, utan automatike­n i att alls hamna in. De allra flesta som skriver ut sig ur kyrkan gör det för att de aldrig gavs möjlighete­n ens till ”ett enkelt klick” innan de blev inskrivna.

Att lämna den man eller hustru man en gång älskat och kanske har gemensamma barn med är ett upprivande beslut som kräver betänketid; att träda ut ur ett trossamfun­d man aldrig medvetet valt att tillhöra är en formalitet. Det finns ingen anledning att försvåra en korrigerin­g av ett livsval som den berörda aldrig själv har fått påverka.

Den dag kyrkans ställning äntligen uppdateras så att den är en förening bland andra där medlemskap­et bygger på ett personligt, moget beslut får också medlemmarn­as beslut om utträde samma dignitet. – Och se: då kan kyrkan i sina föreningss­tadgar faktiskt själv stipulera en grundligar­e procedur för utträde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland