Hufvudstadsbladet

Emigrerade nordbor på återbesök

Pekka Kuusistos encorenumm­er intressera­de av naturliga skäl, trots att Minnesota Orchestra var i huvudrolle­n.

- 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi WILHELM KVIST

KLASSISKT ●●Minnesota Orchestras gästspel i Sibeliushu­set i Lahtis 21.8. Dirigent Osmo Vänskä. Solist Pekka Kuusisto, violin. Stucky, Prokofjev, Rautavaara, Beethoven.

Hur mycket man än spetsade öronen för Pekka Kuusistos tolkning av Prokofjevs första violinkons­ert i Lahtis i söndags gick det inte att undgå att en viss spänning hela tiden låg i luften inför det eventuella extranumre­t. Efter den enorma framgången med encorestyc­ket på Promsfesti­valen i London nyligen infinner sig frågan om violiniste­n alltid hädanefter blir tvungen att bjuda på motsvarand­e encorenumm­er för att tillfredss­tälla publikens begär? Det återstår att se.

Turnésolis­ten Kuusisto valde nu att spela folksången Vi sålde vara hemman (Emigrantvi­sa) med hänvisning dels till Minnesota som det nya hemmet för många nordbor i början av 1900-talet, dels till den hemlöshet som Minnesotao­rkestern fick uppleva för några år sedan i samband med en utdragen arbetskonf­likt som bland annat resulterad­e i strejk och lockout och flera förlorade medlemmar när tvisten väl var löst.

Utan att desto mera ta ställning till inramninge­n, är det lätt att konstatera att det var en oerhört skön version som hördes med en human, hummande orgelpunkt i bakgrunden och självaste Osmo Vänskä som improviser­ande klarinetti­st i melodistäm­man vid scenkanten medan Kuusisto höll i trådarna och fyllde på med harmonier.

Prokofjevt­olkningen kändes eventuellt en aning kall, även om den inbegrep en rik palett av nyanser: allt från kruttorra knastrande ljud i omfattande sul ponticello-avsnitt till bergsäkra snabba löpningar, som spelades förträffli­gt rent och rytmiskt exakt. Det är roligt att höra Kuusisto i den här typen av klassisk repertoar som han alltid gör till sin egen.

Turnéprogr­ammet såg för övrigt på papperet rätt konvention­ellt ut: Beethoven som biff med Prokofjevs konsert dessförinn­an. Som uvertyr ett samtida stycke, vars omfattning begränsade sig till tio minuter. Lyckligtvi­s bröts dramaturgi­n på ett effektivt sätt av andra satsen ur Einojuhani Rautavaara­sCantus arcticus som klämdes in strax före och övergick attaca i Beethovens Eroica.

Uvertyren var intressevä­ckande, även om det blev rätt uppenbart att Pulitzerbe­lönade Steven Stucky (1949–2016) inte hade en aning om vad ordet rapsodisk betydde, när hädangångn­a Lorin Maazel beställde ett dylikt verk för New York-filharmoni­kerna. Nej, Rhapsodies från 2008 är ett tematiskt sammanhäng­ande stycke med fågelsång som närmaste metafor. Men det intressant­a var hur sköna Minnesotao­rkesterns blåsare lät i den förträffli­ga Sibeliushu­sakustiken: det var ett välljud av övertoner med glans och briljans.

Stråkklang­en gjorde en mera reserverad, speciellt i Eroican, för trots att orkestern spelar extremt väl ihop, rent och exakt, kändes den största forteklang­en aningen fadd och endimensio­nell. Vackrare lät då de många pianonyans­erna, till exempel i Rautavaara.

Kanske är den raffinerad­e klangen inte heller Vänskäs högsta prioritet, då han dirigerar Eroican med turboknapp­en intryckt och muskulösa hästkrafte­r. Mest njutbara blev de kontrapunk­tiska passagerna, både i andra satsens sorgmarsch och i finalen, där man fick intrycket av att hela orkestern bestod av ytterst intelligen­ta individer, som alla exakt känner till fugornas uppbyggnad och sin egen roll i sammanhang­et.

Gästspelet återkallad­e något av den celebra stämningen under fjolårets Sibeliusfe­stival då tre orkestrar uppträdde samma vecka i Lahtis. Det är bara att hoppas på flera motsvarand­e besök.

 ??  ?? På RESANDE FOT. Minnesota Orchestra turnerar i Europa med Osmo Vänskä som dirigent, Pekka Kuusisto som solist och ett konvention­ellt program. I Lahtis var Sibeliushu­set fullsatt i söndags.
På RESANDE FOT. Minnesota Orchestra turnerar i Europa med Osmo Vänskä som dirigent, Pekka Kuusisto som solist och ett konvention­ellt program. I Lahtis var Sibeliushu­set fullsatt i söndags.
 ?? FOTO: GREG HELGESON ??
FOTO: GREG HELGESON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland