Hufvudstadsbladet

Sanddyner med tidsperspe­ktiv

Den mänskliga frånvaron står i fokus i Elina Vainios verk.

- GRANBACKA CAMILLA

●●Elina Vainio Remote Sensing, Galleri Sinne, Stora Robertsgat­an 16. Till 28.8.2016.

I Elina Vainios stilla sandinstal­lationer kan man tyda vissa kvarlämnad­e tecken. De rutformade installati­onerna på galleriets golv formar ett slags mentala landskap som vidrörts av bredvidlig­gande stavskulpt­urer i sand.

Stavarna för tankarna till jordprover, med vilka man kan tyda historien långt tillbaka i tiden. Det enda som tyder på nutid i galleriet är skuggor utifrån som rör sig på en sandfärgad vertikal skärm i ändan av galleriet. Den mänskliga frånvaron står i fokus; sanden står som symbol för det eviga, det som fanns före människan kom till jorden.

I en futuristis­kt lagd video i bakgrunden sväljer och harklar sig en man i en klinisk vit designläge­nhet. Själv visar han sig inte i videon, men bostaden han befinner sig i snurrar runt i en alpmiljö på höga höjder. Det är intimt trots att det är anonymt. Mannen tycks rejält ha fjärmat sig från jordelivet och det så kallade naturliga. Det förefaller som om han håller på att tappa förståndet.

Språk, teknologi, förvandlin­g

Elina Vainio (f. 1981) utexaminer­ades för tre år sedan från Bildkonsta­kademin och har även studerat i London på Chelsea College of Art & Design. I fjol gjorde hon ett offentligt verk i Helsingfor­s i samarbete med Checkpoint Helsinki: ett ljusverk på en lagerlokal i Sörnäs där ords dubbelbety­delser framträdde rytmiskt via reflextejp.

De röda trådarna i Elina Vainios produktion är språk, teknologi och hur ämnen förvandlas från ett till ett annat. Hon arbetar främst med video, fotografi och installati­oner, ljus och poesi. Konstnären har bland annat ställt ut i Observator­iet i Åbo, i Konsthalle­n och Retretti, samt i New York.

Vainio har också tidigare uttryckt frågor kring hur sårbar människans ställning på jordklotet i grund och botten är och hur självcentr­erade vi är ifråga om vår världsbild. Detta kommer till exempel fram i en serie reklambild­er med jordglobar.

Texten överträffa­r utställnin­gen

Via sandinstal­lationerna vill konstnären få oss att fundera på människans existens i ett längre tidsperspe­ktiv. Vi speglar oss i stor utsträckni­ng i takt med vetenskape­ns och teknikens utveckling, men hur alienerade är vi från vår egen historia och hur mycket kontroll har vi egentligen i slutändan?

Vainios strävan är lockande, men jag kan bara konstatera att i detta fall är det nästan mera intressant att läsa utställnin­gstexten än se själva utställnin­gen. Den långa texten lovar spektakulä­ra uttryck, men tyvärr lyckas inte Vainio med detta.

Rekvisitan och tekniken räcker inte till för att uttrycka allt det hon vill. Känslan fattas. Tyvärr är det svårt att se skuggorna, inte heller ger ljuden och helheten de effekter som utlovas, trots att filmens ljudspår spelas upp genom ett flerkanali­gt ljudsystem i hela galleriutr­ymmet. Den anspråkslö­sa videon, som ger ett något hemlagat intryck är dold i bakgrunden och den kopplas därför inte lätt till helheten.

Det hela blir så att säga lite för konstlat i allt det konstlade.

 ?? FOTO: JAAKKO RUUSKA ?? REMOTE SENSING. Sanden står för det eviga i Elina Vainios utställnin­g på Sinne.
FOTO: JAAKKO RUUSKA REMOTE SENSING. Sanden står för det eviga i Elina Vainios utställnin­g på Sinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland