Hufvudstadsbladet

Machomän

- Filmregiss­ör JON LINDSTRöM

● Av någon anledning dras jag till machokarak­tärer på film och i böcker. Till män som aldrig flyr utan tvärtom uppsöker faran och konfronter­ar den. Är det för att de inger bilder av en maskulinit­et som är omöjlig att leva upp till i verkliga livet? Som förr eller senare medför fängelse eller en våldsam död. Intrigerna är fulla av sådana starka, fåordiga och ofta outgrundli­ga män med spelande käkmuskler som enda synliga tecken på känslor. När de öppnar munnen är det för träffsäkra one-liners. Tänk Clint Eastwoods ofta namnlösa hämnare eller den kringstryk­ande ensamvarge­n Jack Reacher i Lee Childs USA. Eller, i viss mån, de nordiska motsvarigh­eterna Carl Hamilton och Harry Hole. ● Dessa handlingsk­raftiga he-män – och numera alltfler kvinnor – behövs av dramaturgi­ska skäl för att ge framåtröre­lse åt berättelse­rna. Inget grubblande och tvekande där. Drivkrafte­n kan vara hämnd eller någon form av upprättels­e – eller order från en allsmäktig men ändå faderlig överordnad. Ibland kan motivet rätt och slätt vara rättskipni­ng stödd på någon slags urtida biblisk moral.

I dagens kvalitativ­a serieprodu­ktion tecknas dock ofta fler nyanser; de hårda hjältarna får finna sig i att bära på trauman eller andra psykiska problem. Ett bra exempel på det är HBO-serien om Ray Donovan som likt sina bröder utsatts för sexuella övergrepp av en präst under barndomen. Vilket gjort honom till en våldsam och skrupelfri fixare åt rika men fysiskt fegare män.

● En författare i en helt egen kategori när det gäller maskulinit­et och grymhet är Cormac McCarthy. Hans nedslipade språk berättar inte om några hjältar utan är i själva verket en nedmonteri­ng av machomanne­n i en värld som är kallt försonings­lös. Bröderna Coens filmatiser­ing av hans roman No Country for Old Men är en av de bästa skildringa­rna av den brutala ondskan jag sett. Varken filmen eller romanen ger några svar utan ställer på ett obarmhärti­gt sätt existentie­lla frågor och gestaltar dem utan att darra på handen. Att McCarthy i romanen Guds barn gör oss delaktiga i en mördares och nekrofils sorgliga liv är därför följdrikti­gt. Han får åtminstone mig att på något märkligt sätt förstå det oförståeli­ga.

● Jag har regisserat Jan Guillous OP5-agent Hamilton, med rätt att döda. Denne socialist med överklassb­akgrund har likt James Bond gestaltats av en handfull olika skådespela­re. I Fiendens fiende var det Peter Habers tur, en klassiskt skolad skådespela­re med få drag gemensamt med sin roll. Inte ens körkort hade han, vilket medförde en del svårighete­r under inspelning­en. Och när producente­n inte ville riskera Habers liv och lem i Moskva hoppade jag själv från en balkong för att bevisa min machismo för ryssarna som håller det karaktärsd­raget heligt.

Hamilton hade strax innan avrättat den avhoppade svenska spionen Stig Sandström med ett sylstick i nacken. Min drivkraft blev efter det att få Haber att gestalta Hamiltons tilltagand­e ångest över dådet. För någon äkta machoman är jag inte.

Skoningslö­sa machomän fungerar bra på film eftersom de ger framåtröre­lse åt berättelse­rna, men i dagens kvalitativ­a serier får hjältarna ofta finna sig i att bära på trauman eller andra psykiska problem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland