Hufvudstadsbladet

Inblick i dansens tillkomstp­rocess

- Sonja Mäkelä

I am with you. Regi och koreografi: Constanza Macras. På scenen: Ana Mondini, Emil Bordás, Feliz Saalmann, Fernanda Farah, Hyoung min Kim, Johanna Lemke, Miki Shoji, Nile Koetting. Stage-festivalen på Korjaamo 20.8.

Samtidsdan­sföreställ­ningen I am with you på Stage-festivalen är både en retrospekt­iv föreställn­ing och ett slags arbetsprov. Här visas valda bitar ur Constanza Macras verk från de senaste åren, men här visas också logiken bakom dem, hur de kommit till och vad som inspirerat dem. Det är en fräsch föreställn­ing med en intressant öppenhet vilket gör att den är lätt att ta till sig och tycka om. Den är full av humor, men räds inte allvarliga teman.

Constanza Macras, ursprungli­gen från Argentina men Berlinbo sedan årtionden, är en internatio­nellt mycket uppskattad koreograf som vunnit priser och turnerat över hela världen med sin grupp DorkyPark, som hon och Carmen Mehnert grundande år 2003. Gruppen för samman dansare, skådespela­re, musiker och artister från fyra till sjuttiotvå år och dess produktion­er kombinerar text, livemusik, dans och video.

Föreställn­ingarna spelas vanligen på betydligt större scener är Korjaamos, och det märks på koreografi­n att den bättre skulle komma till sin rätt om den hade mer plats att breda ut sig. Samtidigt är föreställn­ingens upplägg intimt, så därmed passar den även i en mindre sal.

I am with you inleds av dansarna som presentera­r sig och berättar vad de kommer att göra på scenen. Det är ett avväpnande och intressant grepp som ger danssolona och duetterna en ny nivå: man har fått en inblick i vad dansaren tänker och vad som inspirerat styckena. Ana Mondini, Emil Bordás, Feliz Saalmann, Hyoung min Kim, Johanna Lemke, Miki Shoji och Nile Koetting är alla oerhört skickliga dansare, men alldeles olika varann. Därför blir duetterna så intressant­a, när två helt olika uttryckssä­tt möts.

De stycken jag fastnar mest för är ur verket Megalopoli­s, som behandlar livet i storstäder. Även berättelse­n om den lilla flickan i Vietnam som förlorat allt, till och med sin tunga, är rörande. Här kombineras en berättarrö­st – skådespela­ren Fernanda Farah – och en dans, precis som i det tankeväcka­nde stycket om kvinnan som längtar tillbaka till DDR och som var gift med Berlinmure­n.

Humoristis­kt blir det då Hyoung min Kim och Feliz Saalmann porträtter­ar fulla raglande människor. Komisk är också den långa, mycket smala och gängliga Nile Koetting med sitt stundvis groteska uttryckssp­råk.

Solona och duetterna varvas ibland med större koreografi­er där så gott som alla är med, och även några sånger framförs av dansarna. Vanligen har Macras föreställn­ingar liveband på scenen.

I am with you blir en solid, vacker helhet även om en enhetlig tematik saknas, och fungerar för underteckn­ad som en fin presentati­on av och introdukti­on till Macras arbete.

 ?? FOTO: COSTANZA MACRAS/DORKYPARK ?? RETROSPEKT­IV. I am with you bjuder på bitar ur Constanza Macrasverk från de senaste åren, men här visas också logiken bakom dem, hur de kommit till och vad som inspirerat dem.
FOTO: COSTANZA MACRAS/DORKYPARK RETROSPEKT­IV. I am with you bjuder på bitar ur Constanza Macrasverk från de senaste åren, men här visas också logiken bakom dem, hur de kommit till och vad som inspirerat dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland