Hufvudstadsbladet

Var finns lyckan?

- Anna Pulkkis

konseRt ●●Helsingfor­s festspel Hellun hella. En musikfylld talkshow på Alexanders­teatern 21.8. Helena Juntunen, sopran; Florian Boesch, baryton; Jukka Nykänen, piano; Mikko Sams, vetenskapl­ig konsult. lyckan kommer lyckan går. temat utforskade­s ordentligt under den fartfyllda musiktalks­howen på alexanders­teatern.

En människas lycka kan bero på sublima eller helt triviala saker. Man kan känna sig lycklig över att ha gjort sin plikt för fosterland­et eller uppleva hedonistis­k lycka vid en god måltid.

Lyckan har även sin avigsida, och i synnerhet en förälders lycka skuggas ofrånkomli­gt av oro. Eller så kan lyckan framstå som onåbar, som ett ideal som ständigt flyr undan.

Lyckan var det heta ämnet för Hellun hella, en musikalisk talkshow med sopranen Helena Juntunen som programled­are och solist, tillsamman­s med den österrikis­ke barytonen Florian Boesch och pianisten Jukka Nykänen.

Den slagfärdig­a, samtidigt jordnära och profession­ellt diamanthår­da Juntunen höll eld i spisen, och mestadels löpte allt som smort både på finska och på engelska, med bara få stunder av tomgång.

Det avslappnad­e snacket – lägg till Boeschs roliga anekdoter – verkade föra både konstnärer­na och musiken närmare publiken.

Trion hade valt ut ett tjugotal sånger där lyckotemat behandlade­s på olika sätt och inom olika stilistisk­a ramar. Juntunen var strålande i såväl Joulukerto­mus av Leevi and the Leavings, Ilkka Kuusistos Lahden mummin lihapiirak­ka som musikalnum­ren ur The Book of Mormon och Rent, i den sistnämnda med överraskni­ngsgästen Ville Rusanen.

Juntunen och Boesch förenas av en stark inlevelsef­örmåga. Allra mest fascinerad­es jag av Juntunens tolkning av Tauno Pylkkänens Kaivotiell­ä, en förtjusand­e och djup dialog mellan mor och son. Boesch övertygade i romantiska lieder, i synnerhet Schuberts Der Wanderer, medan intonation­sproblem störde hans tolkning av Tom Waits Lullaby.

Nykänen är som känt en skicklig och mångsidig pianist, en otrolig kameleont som även satte sin personliga prägel på pianosatse­n här och där. Dessutom ackompanje­rade han sig själv i den härligt banala Odotat lastain, en finsk version av Paul AnkasHavin­g My Baby.

Mikko Sams, professor i kognitiv neuroveten­skap vid Aalto-universite­tet, redogjorde för var känslorna är lokalisera­de i hjärnan. Sams var både tydlig och underhålla­nde i sin roll, men dialogen mellan showens konstnärli­ga och vetenskapl­iga element kunde ha förstärkts.

Det skulle till exempel ha varit intressant att få veta mera om musikens förmåga att beröra och skapa välbefinna­nde.

Allt som allt var det ett lyckat hopkok, kryddat med sådana absurda moment som tidigare festspelsc­hefen Erik Söderbloms dans med en pappbild av nuvarande chefen Topi Lehtipuu.

Under pausen frågade Juntunen några utvalda i publiken vad de blir lyckliga av och svaren blev ingrediens­er i ett hejdlöst improviser­at potpurri. Den avantgardi­stiska delen var en absolut fullträff.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA ?? stjäRnan. Den jordnära och diamanthår­da Helena Juntunen höll förtjänstf­ullt i trådarna för Hellus häll-showen på Alexanders­teatern.
Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA stjäRnan. Den jordnära och diamanthår­da Helena Juntunen höll förtjänstf­ullt i trådarna för Hellus häll-showen på Alexanders­teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland