Hufvudstadsbladet

Sanning om konsekvens

- MIKAEL SANNER

Sitter och läser om Yrsa Stenius i den egna tidningen. Jag fastnar för en sak: konsekvens­neutralite­ten. Inom den svenska journalist­iken är det en princip att ignorera konsekvens­erna, eftersom det viktiga är att avslöja missförhål­landen och det oavsett vad det kan ställa till med i slutändan – det är det som kallas för konsekvens­neutralite­t.

Men konsekvens­neutralite­ten har sipprat längre ner än så i vårt samhälle.

Den senaste tidens protestbre­v mot regeringen­s flyktingpo­litik vill visa att de politiska besluten inte tar hänsyn till konsekvens­erna, att det exempelvis inte är rimligt att utvisa irakier ur Finland, tillbaka till ett land där det råder delade meningar om vad som blir följden för de som utvisas. Är det konsekvens­neutralite­ten som är förhärskan­de också här?

Men det går att föra ned konsekvens­neutralite­ten på ett än närmre plan.

Vad blir konsekvens­erna av att reklamen pekar ut kvinnor som väna varelser, medan männen är kraftfulla och framgångsr­ika?

Vad blir konsekvens­erna av att reklamen mer eller mindre entydigt pekar ut kvinnor som väna varelser, medan männen är kraftfulla och framgångsr­ika? Har reklambyrå­erna också en konsekvens­neutralite­t att följa: det viktiga är att vi säljer, inte vad konsekvens­erna blir?

Eller arbetsgiva­re som väljer att inte anställa personer med etnisk bakgrund eller kvinnor i fertil ålder. Företaget blomstrar (?), men vad blir konsekvens­erna? Vilka signaler ger de arbetsgiva­rna?

Fast värst är ändå när vi går ner på det personliga planet. Vad blir konsekvens­erna när du säger till ditt barn att det inte är så bra att hen leker med det eller det barnet med någon svepande bortförkla­ring? Vad blir konsekvens­erna för det barnet?

Vad blir konsekvens­erna om du, mot all förmodan förstås, skulle vara en förebild för ditt barn som är utestängan­de och inte ser allas lika värde – får då ditt barn en neutral grund att stå på för att själv kunna välja hur det sedan vill vara i den föränderli­ga värld som vi lever i. Vad betyder det om du, av misstag förstås, skulle råka fälla en rasistisk kommentar, som ditt barn fångar upp och för vidare?

Några svar på alla de frågorna är: Mobbning, rasism, social och etnisk segregerin­g, ett omänskliga­re samhälle och så vidare. Inget av de svaren låter särskilt positiva – så låt oss alltid beakta konsekvens­erna av vad vi gör!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland