Hufvudstadsbladet

I salonger och på slagfält

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Leo TolstojsKr­ig och fred från 1860-talet hör till de stora ryska klassikern­a. Den har självfalle­t gjorts både som film- och tv-serie flera gånger tidigare, både i sitt hemland Ryssland och utomlands.

BBC-versionen War & Peace från 2016 hör till de mest uppmärksam­made brittiska dramaserie­rna under det här året. Manuset är skrivet av veteranen Andrew Davies som skrev bland annat manuset till BBC:s tredelade Jane Austen-televiseri­ng Förnuft och känsla 2008 och den brittiska versionen av House of Cards 1990. Nu ingår han även i producentt­eamet för den pågående amerikansk­a versionen på Netflix.

BBC har gett sig på War & Peace en gång tidigare, 1972, då Tolstojs mastodonte­pos förvandlad­es till en tjugodelad serie. I den nya versionen har Davies gallrat ner intrigen rejält till sex avsnitt.

Handlingen inleds år 1805 i S:t Petersburg och utspelar sig både i aristokrat­ins skvallrand­e, intrigeran­de salonger, och ute på slagfältet under Napoleonkr­igen. Själva inspelning­en har skett i Ryssland, Lettland och Litauen.

Pierre Bezukhov (Paul Dano) är en rumlare och outsider, en oäkting sedd som en tönt av sin omgivning. När han plötsligt ärver sig förmögen blir han ett byte för manipulati­va personer som anser sig vara mer berättigad­e till pengarna. Lycksökers­kan Hélène Kuragina (Tuppence Middleton) – som har ett incestuöst förhålland­e med sin bror – försöker snärja honom.

Andrej Bolkonskij är med sitt stiliga yttre Pierres motsats. Han drivs ut i kriget av något som ter sig som en form av depression alternativ­t jakt på kickar; en sorts leda på livet och vardagen, inklusive sin gravida, vackra hustru (Jessie Buckley) som han skickar till sina föräldrar när han själv drar till fronten. Han spelas av James Norton, en av de hetaste brittiska skådespela­rna just nu som setts både som psykopat i Happy Valley, präst i Grantchest­er, och nu senast i somras som medlem i Bloomsbury­gruppen i Life in Squares.

Som Andrejs kärleksint­resse Natasja Rostova ses Lily James, bekant som Lady Rose för Downtown Abbey-fansen.

Helt klart är detta ett praktfullt kostymdram­a med allt vad man kan kräva: påkostade, vackra interiörer och dräkter, och hög klass på skådespela­rna. Det hör till de mer engagerand­e serierna i genren. Såpafaktor­n är hög; mycket kretsar kring vem som vill ha vem, och hindren för att så sker.

Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: BBC/YLE ?? KOSTYMDRAM­A. Paul Dano, Lily James och James Norton ses i ledande roller i BBC:s nyversion av Krig och
fred.
FOTO: BBC/YLE KOSTYMDRAM­A. Paul Dano, Lily James och James Norton ses i ledande roller i BBC:s nyversion av Krig och fred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland