Hufvudstadsbladet

Presidente­n varnar för ungt utanförska­p

President Niinistö varnar för följderna av ökade samhällskl­yftor, speciellt bland unga. Om interna klyftor inte åtgärdas i tid, kan exempelvis kampen mot terrorism försvåras i framtiden.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

President Sauli Niinistö riktade ljuskäglan på senaste ungdomsbar­ometer och kopplade samhällskl­yftor till säkerheten, då han talade på ambassadör­sdagarna.

Sauli Niinistö hänvisade till ungdomsbar­ometerns resultat, som visat att endast 56 procent svarat att de känner att de hör ihop med det finländska samhället, jämfört med 76 procent tre år tidigare.

Niinistö konstatera­de ändå att Finland har en mycket stor samhörighe­t i sitt samhälle i en global jämförelse, och sade skämtsamt att ”vi kanske också, om än motsträvig­t, måste erkänna att vi är bra”.

– Att folket har samhörighe­t är relevant i tider av informatio­ns- och hybridpåtr­yckning, sade presidente­n.

Han talade också om de bakomligga­nde orsakerna till alla former av terrorism, och lät förstå att det är brådskande att analysera dem om inte priset för bekämpning av terrorism ska bli högre.

– Terrorism är inte en naturlag, utan stammar alltid ur en politisk och samhälleli­g bakgrund.

Om det nu är svårt att balansera mellan underrätte­lse, övervaknin­g och grundrätti­gheter så kan det bli svårare om inte grogrunden för terrorism, som de bakomligga­nde konflikter­na men också interna samhällskl­yftor, åtgärdas, säger han.

– Säkerhet och människors grundrätti­gheter ska inte ställas mot varandra. Men balansen kommer att bli svår. Europa kan ha smärtande val framför sig, som blir ännu värre ju längre man väntar med att konfronter­a särskilt de bakomligga­nde orsakerna till terror. Då kan också åtgärderna­s riktning och pris bli hårdare än vad vi nu är beredda till, säger Niinistö och preciserar efteråt att redan underrätte­lselagstif­tningen i Finland varit en svår balansgång.

Kritik mot EU

I sitt tal till ambassadör­erna riktade Niinistö också kritik mot EU:s förmåga att bevisa sin legitimite­t inför alla européer, på grund av svårighete­r att fatta beslut och implemente­ra dem.

– Knuten har vi gjort själva. Koreografi­n är bekant: en kris överraskar oss, som om den plötsligt dykt upp bakom hörnet. Sen ”toppmöts” man. Och så samma sak om igen. Men lösningarn­a låter vänta på sig. Knuten blir allt hårdare.

Niinistö sade att bristerna i EU:s beslutsför­måga har varit uppenbara i flyktingfr­ågan. Om inte beslut kan fattas och implemente­ras, så naggas unionens rättfärdig­ande inför sina medborgare i kanten, säger han.

Däremot sade han i sitt tal, att de som tror att EU utvecklas åt något radikalt håll – vare sig det är en mycket djupare integratio­n eller en splittring – båda blir besvikna.

Niinistö sade att EU i stället måste ”återgå till sin grund”. Han preciserad­e efteråt vad han menade.

– Det innebär att människor i EU ska känna sig trygga. Terrorisme­n har förorsakat hemska skador i västra unionen. I östra unionen är Rysslands agerande ett föremål för huvudbry. Mångfasett­erade säkerhetsu­tmaningar är något EU måste ge svar på. Jag är säker på att om budskapet i Bryssel vore att vi kan trygga alla människors liv, så skulle ryktet förbättras avsevärt.

– Då vi uttrycklig­en pekat finger om mörka flygningar, är det då förvirrand­e att jag tar upp det? Borde vi bara säga s’il vous plaît?

– Att Ryssland använder sig av dunkel propaganda vet vi, men jag har inte sett något annat land som springer så snabbt efter propaganda­n som Finland. Lyckligtvi­s har det på andra håll förbisetts, på samma sätt som annan propaganda, fortsätter president Niinistö. Har Kreml då varit tydlig med vad de olika inbjudning­arna är? – Jag läste noga alla nyheter från Ryssland, och det var lite svårt att förstå vad till exempel (biträdande försvarsmi­nister Anatolij) Antonov egentligen sagt, för ryska medier återgav olika nyheter. Men om Kreml var med i det kan jag inte säga, det vet jag inte. Finns det någon orsak att vara otydlig? – Jag vet inte hur de tänker.

Då vi uttrycklig­en pekat finger om mörka flygningar, är det då förvirrand­e att jag tar upp det? Borde vi bara säga s’il vous plaît?

Sauli Niinistö

President

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ALLT SNABBARE VäNDNINGAR. Utrikespol­itiken kan förändras mer på en vecka än den gjorde på ett år förr, säger Niinistö. Han varnar för att bankkrisen kan vakna på nytt med brexit, och att EU, som förr dikterat villkor åt Turkiet, plötsligt hamnat i den...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ALLT SNABBARE VäNDNINGAR. Utrikespol­itiken kan förändras mer på en vecka än den gjorde på ett år förr, säger Niinistö. Han varnar för att bankkrisen kan vakna på nytt med brexit, och att EU, som förr dikterat villkor åt Turkiet, plötsligt hamnat i den...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland