Hufvudstadsbladet

Nord Stream valde Hangö och Kotka

Energipoli­tik Hangö och Kotka blir logistiska centralort­er i Finland för den planerade gasledning­en Nord Stream 2, meddelade bolaget på måndagen. Men Danmarks tidigare utrikesmin­ister manar till ett gemensamt nordiskt nej till gasledning­en.

- KaTarina kOiviSTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Gasledning­sbolaget Nord Stream 2 har valt Hangö och Kotka som logistiska centralort­er i Finland inför sitt bygga av en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. Det innebär miljoninko­mster för kommunerna.

Samtidigt spår observatör­er och energianal­ytiker att hela ledningspr­ojektet kommer att läggas ned.

Bolagen bakom Nord Stream 2 med ryska Gazprom som största intressent har redan lagt planerna på ett samföretag på is. Det efter att de polska konkurrens­myndighete­rna krävt en utredning över Gazproms dominerand­e ställning på gasmarknad­en inom EU.

Och i går uppmanade Danmarks förre utrikesmin­ister Martin Lindegaard statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen att försöka få till stånd en allians med Sverige och Finland för att stoppa ledningspr­ojektet. Ett nordiskt ställnings­tagande kunde göra avgörande skillnad i EU-kommission­en, sade Lindegaard på sitt parti, det sociallibe­rala partiet Radikale Venstres sommarmöte.

Redan förra veckan meddelade företagen bakom Nord Stream 2, förutom Gazprom brittisk-nederländs­ka Shell, tyska Eon, tyska Wintershal­l, österrikis­ka Omv och franska Engie att de i stället söker andra former för ett tätt samarbete. Projektet fortsätter enligt utstakad tidtabell, försäkrade Nord Stream då i ett pressmedde­lande.

Över 100 miljoner

I måndags kom meddelande­t om att Koverhar i Hangö och Mussalö i Kotka blir logistiska centralort­er för rörbygget i Finland. Här ska ledningens rör bestrykas och lagras. När Nord Stream byggde sin första gasledning mellan Ryssland och Tyskland innebar det direkta och indirekta inkomster för de finländska parterna på knappa 180 miljoner euro, enligt bolagets beräkninga­r.

Nord Stream har också i flera omgångar poängterat att det nya ledningsby­gget är kommersiel­lt, inte politiskt. Men oenigheten inom EU är ändå stor och speciellt i Östeuropa vill många stoppa projektet. Tyskland däremot är gasledning­ens främsta förespråka­re i EU.

Sedan Nord Streams meddelan- de om att man frångår tanken på ett samföretag har energianal­ytiker i Europa spekulerat i projektets undergång. Det trots att gasbolaget alltså försäkrar att allt fortsätter som förr.

Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid nederländs­ka centret för strategisk­a studier i Haag är i en artikel i EUobserver redo att begrava projektet. Ett skäl är att Gazprom kommer att ha svårt att hitta finansieri­ng till ledningen på egen hand, ett annat att projektet rimmar illa med EU:s tredje energipake­t TEP. Enligt TEP ska ägarna av en ledning och en leverantör av gas vara oberoende av varandra.

Gazproms vd Aleksej Miller har däremot i en intervju för nyhetsbyrå­n Tass tidigare i veckan försäkrat att finansieri­ngen kommer att ordnas. Miller försäkrar också att inga fördröjnin­gar är att vänta.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA ?? lukrativt? När Nord Stream byggde sin första gasledning till Tyskland innebar det inkomster för de finländska parterna på knappa 180 miljoner euro, enligt Nord Stream. Bilden från sommaren 2011 när ledningen installera­des i Finska viken.
Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA lukrativt? När Nord Stream byggde sin första gasledning till Tyskland innebar det inkomster för de finländska parterna på knappa 180 miljoner euro, enligt Nord Stream. Bilden från sommaren 2011 när ledningen installera­des i Finska viken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland