Hufvudstadsbladet

”Ingen skriftlig inbjudan från Ryssland än”

– Jag har inte sett något annat land som springer så snabbt efter propaganda som Finland, säger president Sauli Niinistö.

-

President Sauli Niinistö säger att den ursprungli­ga tanken om att ta upp flygsäkerh­eten i ett forum med Ryssland, Nato, Sverige och Finland alltjämt lever, och att debatten om bilaterala konsultati­oner är en helt annan sak, som inte torde ändra på den ursprungli­ga mötesplane­n.

Niinistö kommentera­de frågan efter sitt tal på ambassadör­sdagarna. I talet tog han upp sin irritation över att hans förslag om att diskutera flygsäkerh­eten kring Östersjön bedömts ha orsakat förvirring, och avvisade det bestämt. Däremot har det varit svårt att bena isär vad som kopplats ihop med Rysslands ursprungli­ga invit – att flygsäkerh­eten skulle tas upp som en del i samtal mellan Ryssland, Natoländer­na, Sverige och Finland – samt uppgiften om bilaterala konsultati­oner.

– Rysslands första initiativ – som alltså inte var mitt eftersom jag talade bara om flygsäkerh­eten – handlade om att Natoländer­na, Finland och Sverige skulle samtala med Ryssland. Den planen är såvitt jag vet ännu aktuell. Vi hör säkert mer om den. Någon skriftlig inbjudan har inte kommit, men jag har förstått att Nato förbereder svar och vi har också diskuterat det. Helt klart är att Finland stöder en förbättrin­g av flygsäkerh­eten.

– Men vad de bilaterala konsultati­onerna sedan innefattar, det är en fråga som jag inte nu känner till innehållet i, säger Niinistö.

Det har spekulerat­s i om hans förslag till Vladmir Putin används som förevändni­ng för inte bara det ursprungli­ga mötet utan också bilaterala samtal, men Niinistö vidhåller att han själv varit tydlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland