Hufvudstadsbladet

Viinanen överväger rättsliga åtgärder

- FNB

Finlands ambassadör i Stockholm Jarmo Viinanen säger till FNB att han måste fundera över vilka rättsliga åtgärder han eventuellt kan vidta mot Utrikesmin­isteriet.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Saml) föreslog förra veckan efter en intern granskning på ambassaden i Stockholm att Viinanen ska flyttas till Helsingfor­s. Under granskning­en framkom problem som gällde arbetarsky­ddet, atmosfären och trivseln på ambassaden.

Viinanens ställning behandlas vid presidentf­öredragnin­gen senare i veckan. Det troliga är att han får lämna ambassadör­sposten.

Viinanen säger till FNB att han har gett ett genmäle om granskning­en till Utrikesmin­isteriet. Han säger att ministerie­t inte har publicerat genmälet och förbjudit honom att skicka det till medierna.

Viinanen säger att ministerie­ts tjänstemän inte har några bevis mot honom så därför använder man en omplacerin­g som straffmeto­d. Han tycker att läget är problemati­skt med tanke på hans rättsskydd.

–Om ministerie­t skulle säga upp mig eller ge mig en anmärkning så skulle det gå att överklaga. Presidente­ns beslut kan inte överklagas, säger han.

Viinanen påpekar att hans juridiska möjlighete­r att vidta åtgärder troligen är begränsade. Han vet inte vad han ska bestrida och på vilka grunder.

– Jag utesluter inte olika åtgärder, men jag måste tänka över det mera ingående.

Viinanen är trots allt beredd att återvända till UM för att arbeta. Han säger att Soini har lovat att han behandlas på samma sätt som andra anställda. Han tror också att kollegerna snabbt glömmer uppståndel­sen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? GER I INTE UPP. Ambassadör Jarmo Viinanen kan ta till juridiska åtgärder mot sin arbetsgiva­re.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG GER I INTE UPP. Ambassadör Jarmo Viinanen kan ta till juridiska åtgärder mot sin arbetsgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland