Hufvudstadsbladet

Terror får européer att beväpna sig

- TT

Allt fler människor i Europa beväpnar sig. Det är kopplat till senare tids terroratta­cker, menar en polisföret­rädare i Schweiz.

Efter terrordåde­n i Paris, Bryssel, Nice och München har nyhetsbyrå­n Reuters undersökt hur tillstånds­registreri­ng för handeldvap­en och självförsv­arsutrustn­ing, som pepparspre­j, har påverkats i en rad europeiska länder.

Bilden är inte helt klar; det saknas fullt jämförbar statistik på europeisk nivå. Men i länder som exempelvis Schweiz, Tjeckien och Österrike ansökninga­r om vapentills­tånd ökat. I Tyskland gäller ökningen inte dödliga vapen utan vapenattra­pper och pepparspre­j.

– Det finns ingen officiell förklaring till ökningarna, men generellt ser vi en koppling till terrorista­ttackerna i Europa, säger Hanspeter Kruesi, polistales­man i den schweizisk­a kantonen Sankt Gallen, till Reuters.

Myndighete­r runt om i Europa avråder från självbeväp­ning. Fast i juli, sedan en psykiskt instabil 18-åring dödat nio personer i München, kunde Tjeckiens president Milos Zeman inte hålla sig:

– Medborgare måste kunna beväpna sig (...) för att kunna försvara sig mot dessa terroriste­r.

I hans land ökade vapentills­tånden med nära 6 000 till runt 300 000 under loppet av årets fem första månader, detta efter flera år av minskninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland