Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dare vill ha frivillig svenska i Helsingfor­s och Esbo

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

I Helsingfor­s och Esbo vill Sannfinlän­darna att svenskan blir ett frivilligt språk inom ramen för det regionala språkförsö­ket. Sannfinlän­darnas förslag väcker ändå inget gehör. Bakom motionerna står de sannfinlän­dska politikern­a Teemu Lahtinen i Esbo och Nuutti Hyttinen i Helsingfor­s. Utbildning­snämnden i Helsingfor­s tog ställning till frågan på sitt möte i går kväll.

Tjänstemän­nen i Helsingfor­s tände inte på idén och hänvisade i sitt utlåtande både till grundlagen och till att tvåspråkig­heten ses som en del av stadens officiella strategi. Man är också rädd för att ett försök inte ger eleverna chans till likvärdiga möjlighete­r att lära sig språk. Lahtinen och Hyttinen motiverar sina motioner med att svenskan inte är ett nödvändigt språk för alla finländare. Hyttinen anser att man i Helsingfor­s borde höra sig för hos föräldrarn­a om vilka språk deras barn borde studera.

I Esbo var frågan uppe på måndagens fullmäktig­emöte. Redan tidigare hade stadsstyre­lsen röstat om förslaget och då förlorade Lahtinens förslag med rösterna 2 mot 11. Någon omröstning i frågan blev det inte i fullmäktig­e – däremot en debatt som drog ut på småtimmarn­a där Sannfinlän­darnas suppleant Kari Pajunen överraskad­e med en replik där han försvarade undervisni­ngen i svenska.

I Helsingfor­s möttes motionen med tystnad i utbildning­snämnden.

– Nuutti fick inget understöd och det blev inte heller någon diskussion om saken, säger nämndemedl­emmen Veronica Hertzberg (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland