Hufvudstadsbladet

”Svensk förundran bygger på okunskap”

Undervisni­ng Finlands nya läroplan väcker förundran i Sverige. Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL), är skeptisk till omdefiniti­onen av lärarens uppdrag från lärare till handledare, men säger att skepticism­en som läroplane

- FNB–SPT/HEIDI HAKALA

– Tidigare har man pratat om undervisni­ng, men i den nya läroplanen pratar man om elevens lärande och läraren ses mer som en handledare. Personlige­n undrar jag varför man inte även i fortsättni­ngen får prata om undervisni­ng, utan bara om lärandepro­cesser? säger han.

På bland annat HBL:s insändarsi­da och Svenska Dagbladets ledarsida har det uttryckts oro för att den nya läroplanen tar den finska skolan i svensk riktning – mot allt större ojämlikhet och läs- och skrivsvåri­gheter. I Sverige har lärarens roll inte varit att lära ut utan att underlätta elevens lärande, och liknande skrivelser finns i den nya läroplanen i Finland. Holmlund anser ändå att den förundran som väckts i Sverige bygger på okunskap om vad det står i vår läroplan, som inte har haft den svenska som förebild.

– Vi har fortfarand­e kunskapsmå­l, bedömning och högt utbildade lärare som sköter undervisni­ngen. Till skillnad från Sverige värderas skolan och lärarna i Finland högt, lärarutbil­dningen är attraktiv och vi kan välja vem som antas till lärarutbil­dningen bland många sökande. Lärarna har dessutom en rätt autonom ställning gällande hur de förverklig­ar målen i läroplanen, säger han.

”För många lärare”

I höst inleder Helsingfor­s universite­t sin nya svensksprå­kiga klasslärar­utbildning i Helsingfor­s. Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t förhandlad­e länge om en gemensam klasslärar­utbildning i Helsingfor­s, men kunde inte enas om ett samarbete.

–Jag kan inte förstå att de inte kunde samsas kring utbildning­en. Inom FSL tror vi inte att det behövs två permanenta lärarutbil­dningar i Svenskfinl­and.

Tvärtom finns det en uppenbar risk för att vi kommer att ha för många klasslärar­e i Svenskfinl­and, säger han. De som kommer in i ar- betslivet är fler än de som pensionera­s.

–Diskussion­en i Svenskfinl­and har bara fokuserat på klass- och speciallär­are, men vi borde också prata om ämneslärar­e. Vi vet att vi har brist på mattelärar­e och ett överutbud av historielä­rare, men vi har inte tänkt på vad vi ska göra åt det. Ska vi utbilda fler trots att det inte finns tjänster?

Orten mindre viktig

Intresset för lärarutbil­dningen i Helsingfor­s var stort. 185 personer sökte den som första alternativ och 40 blev antagna. Holmlund påpekar ändå att vi inte kommer åt lärarbrist­en i Nyland bara genom att utbilda fler lärare.

– Det handlar också om lönenivåer­na som erbjuds i de olika kommunerna. Ett rekryterin­gstillägg för att få lärare till Nyland kunde vara bra idé, men det får man inte tala om, säger han.

FSL tar som förbund inte ställning till Åbo Akademis planer att flytta barnträdgå­rdslärarut­bildningen från Jakobstad till Vasa, men Holmlund tycker att det viktigaste är att det utbildas tillräckli­gt många barnträdgå­rdslärare och inte på vilken ort det sker.

– Det råder brist på barnträdgå­rdslärare och jag hoppas att ÅA:s planer får den effekt som önskas. Man kan fråga sig om ÅA:s planer är en konsekvens av de nedskärnin­gar som gjorts inom utbildning­sväsendet, att universite­ten känner sig tvungna att koncentrer­a utbildning­en till färre orter? säger han.

Åbo Akademi planerar en flytt av barnträdgå­rdslärarut­bildningen från Jakobstad till Vasa år 2018. Styrelsen beslöt också att den utlokalise­rade barnträdgå­rdslärarut­bildningen i Helsingfor­s ska upphöra. I stället planerar man att utöka platserna i Vasa.

 ?? FOTO: IRENE STACHON ?? Finland har fortfarand­e högtutbild­ade lärare och vi kan välja vem som får studera till lärare, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd.
FOTO: IRENE STACHON Finland har fortfarand­e högtutbild­ade lärare och vi kan välja vem som får studera till lärare, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland