Hufvudstadsbladet

Folktinget: Kör upp Lagmansgår­den igen

Bromsa nedkörning­en av skolhemmet Lagmansgår­den, kräver Folktinget. Men det är mycket bråttom.

-

På torsdag sker de första formella uppsägning­arna på skolhemmet i Pedersöre. Då får hälften av de anställda sina beslut. Nästa vecka är det dags för resterande. Nu försvåras därmed möjlighete­rna att återuppta en normal hösttermin på det tvåspråkig­a skolhemmet.

Därför är Svenska Finlands folkting ute i sista minuten. På tisdagen kom styrelsens arbetsutsk­ott med sitt utlåtande. Man kallar nedläggnin­gsbeslutet oacceptabe­lt eftersom det inte finns en klar plan för hur landets svensksprå­kiga ska få ersättande skolhemspl­ats.

– Vi hoppas att direktione­n ska ta saken till ny behandling, riva upp beslutet, köra igång Lagmansgår­den som normalt och därefter involvera Pedersöre kommun i förhandlin­gar om en ny fastighet. Om man inte gör det så är vi redo att göra detta till en grundlagsf­råga, säger Steven Frostdahl (SDP), förste vice ordförande i folktinget­s styrelse.

Personalen sägs upp

Men en rättsprövn­ing kan ta månader eller år. Och nu handlar det om dagar.

– Det går ännu att dra tillbaka uppsägning­arna och ta emot klienter. Men det borde ske snabbt i så fall, säger Lagmansgår­dens chef Carl-Johan Strömberg.

Det rör sig just nu om upp till fem svensksprå­kiga som borde få inleda sin skolgång på skolhem. Men de sex finskspråk­iga som skulle ha placerats på Lagmansgår­den har redan fått plats någon annanstans. Även om Lagmansgår­den alltså skulle fortsätta blir det problem ekonomiskt.

Ifrågasätt­er skolhemsdi­rektören

Men enligt direktions­medlemmen Christina Anderssén (från Utbildning­sstyrelsen) är det inte direktione­n för Statens skolhem som har orsakat den här situatione­n, utan dess direktör Matti Salminen som gjort en egen tolkning av beslutet i våras.

– Vilka befogenhet­er har han egentligen haft att göra så här?, frågar hon sig. Har du förtroende för direktören för Statens skolhem? – Tveksamt. Mitt förtroende för honom knakar i fogarna, säger Anderssén.

Matti Salminen vill varken kommentera folktinget­s eller Andersséns kritik. Han säger att nedkörning­en av Lagmansgår­den fortsätter ”i enlighet med tidigare beslut”. FNB–SPTMARCUS LILLKVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland