Hufvudstadsbladet

Personalen fick inget veta

Personalen på barnträdgå­rdslärarut­bildningen i Jakobstad visste inget förrän flyttbeslu­tet var ett faktum.

- FNB–SPT-MARCUS LILLKVIST

Gårdagen var terminssta­rt för de anställda på ÅA:s barnträdgå­rdslärarut­bildning i Jakobstad. Det har aldrig förr varit så tyst på kaffepause­n, säger Marita Westerlund som varit studierådg­ivare i 31 år.

– Vi är ju inte dumma i huvet. Nog förstår vi sakargumen­t och den krassa verklighet­en. Men stämningen är inte glad och uppsluppen som den brukar vara vid terminssta­rt.

Utbildning­en i Jakobstad har varit hotad tidigare.

– Men det är första gången som vi inte har hållits informerad­e. Det är respektlös­t mot oss anställda. Det ledde både till bestörtnin­g och förvåning, säger Marita Westerlund.

Hon reagerade, precis som de övriga tio i personalen, på en radiointer­vju där ÅA-rektorn Mikko Hupa sade att ”alla i Jakobstad kände till flytten”.

– Det stämmer inte alls, säger Westerlund och tar fram e-postbrevet till personalen. Det kom i fredags ungefär en kvart innan nyheten kablades ut i medierna. Flera av de anställda nåddes av nyheten den vägen.

– Tidigare har vi haft möjlighet att försvara oss men inte nu, säger Eva Staffans som represente­rar Lärarförbu­ndet på arbetsplat­sen.

Hon påpekar att Jakobstad inte har någon representa­nt i ÅA-styrelsen sedan Martin Granholm lämnade ordförande­klubban, och att det kan ha haft betydelse.

Alla blir klasslärar­e?

De anställda håller med om att forskarmil­jön är mer komplett i Vasa. Men de säger att många studerande vill till Jakobstad på grund av den familjära stämningen.

– Studerande­na gillar de små grupperna. Det finns en risk att den gemensamma undervisni­ngen med Peffan leder till att alla i stället väljer att bli klasslärar­e, säger universite­tsläraren Johanna Still.

Staden Jakobstad har protestera­t mot flytten. Men har det någon effekt? Hur kommer det att gå?

– Jag tror inte vi har lika tur som vi haft tidigare. Det kan hända att vi inte klarar oss den här gången utan flyttar till Vasa, säger Marita Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland