Hufvudstadsbladet

Las Palmas form håller i sig

Fotboll Sensatione­llt bra i fjol. Las Palmas var det kanske största utropsteck­net i La Liga och utifrån den finfina premiären mot Valencia verkar takterna hålla i sig.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Han gjorde en fin karriär som aktiv och är en av Racing Santanders kultspelar­e genom alla tider. Quique Setién spelade över 500 ligamatche­r som mittfältar­e i den kantabrisk­a klubben, i Logrones och i Atletico Madrid.

Som manager förde han fram till år 2015 en tämligen anonym tillvaro. De insatta kände till honom men för den breda massan var han en okänd storhet.

Det förändrade­s i fjol då nedflyttni­ngstippade Las Palmas pinade såväl Real Madrid som Barcelona nere på Kanarieöar­na. Säsongen slutade med en finfin elfte plats i La Liga men det var inte placeringe­n som var den stora grejen, utan hur Las Palmas spelade.

Inte sällan spelar de så kallade ”mindre” klubbarna en rätt defensiv fotboll. Till den kategorin hör inte laget från Estadio Gran Canaria. Här gäller kortpassni­ngar, ett ruskigt tempo i löpningar med och utan boll, rätt små marginaler och då chansen ges spelas bollen i djupled. Snabbhet är en dygd i Setiéns böcker.

Årets säsong började storstilat med en 4–2-seger borta mot Valencia. Ett Valencia som allmänt tippas bland de sex bästa.

– Att inleda säsongen så här bra mot ett så tufft lag som Valencia är en verklig fjäder i hatten för oss alla i Las Palmas. Valencia var riktigt bra och pressade oss stundtals hårt men vi var vassa då lägena gavs, säger Setién till Las Palmas-tidningen La Provincia.

Vad gör Boateng?

Setién gjorde en sommarvärv­ning framför de övriga. Ytterst meriterade Kevin-Prince Boateng anlände till semesterön. Förhoppnin­gen är att ghanesen blåser liv i en karriär som hållit på att självdö på grund av skador, dålig inställnin­g och diverse problem utanför planen.

– Boateng och jag tänker fotboll på samma sätt. Han kommer att passa in finfint här, sade managern några dagar före ligapremiä­ren.

Om matchen mot Valencia kan fungera som någon sorts fingervisn­ing kan Setién mycket väl få rätt. Boateng gjorde mål direkt och hålls han frisk och motiverad blir han en väldig tillgång för UD Las Palmas.

– Han har hungern kvar för fotboll. Det har jag sett. Han njuter av att spela.

En tvåmålsseg­er mot Valencia på Mestalla kunde göra många tränare överlyckli­ga. Setién var nöjd med resultatet.

– Spelmässig­t kunde och borde vi ha varit ännu bättre. Vi var stundtals alldeles för dåliga i vårt passningss­pel och det gav Valencia chansen att pressa på i långa sjok. Det måste vi rätta till.

Han var inte sen att ge Valencia och kollegan Pako Ayestaran en eloge.

– De kanske inte vann men de spelade verkligt bra. De har bättrat på väldigt under det senaste året. De hade inte marginaler­na på sin sida mot oss och det är vi tacksamma för, säger Setién.

Las Palmas tar emot Granada i helgen medan Valencia reser till Baskien för en svår bortamatch mot hemmastark­a Eibar.

– Inställnin­gen hos oss var förstklass­ig. Du kan inte vinna på den här nivån utan att lida, säger Setíen till Canarias7.es.

 ?? FOTO: EPA/MANUEL BRUQUE ?? Las Palmas fick med sig tre poäng från Mestalla.
FOTO: EPA/MANUEL BRUQUE Las Palmas fick med sig tre poäng från Mestalla.
 ?? FOTO: EPA/JUAN HERRERO ?? SNART HELGONFöRK­LARAD. Quique Setién har gjort under med UD Las Palmas.
FOTO: EPA/JUAN HERRERO SNART HELGONFöRK­LARAD. Quique Setién har gjort under med UD Las Palmas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland