Hufvudstadsbladet

Dåligt projekt

- CHRISTIAN BORENIUS Degerö

KRONBROARN­A Helsingfor­s stadsfullm­äktige kommer av allt att döma att inom kort ta ställning till huruvida bron över Kronbergsf­järden skall byggas. Över bron skulle man kunna färdas med spårvagn eller cykel mellan Degerö och Helsingfor­s centrum.

Det är frågan om ett projekt med flera absurda drag. Trots att det finns flera alternativ­a sätt att lösa trafikfråg­an har stadens tjänstemän varit ovilliga att på allvar undersöka alternativ­en. Ett alternativ är färjor, ett annat spårtrafik via Hertonäs. På sikt kunde metrotunne­lalternati­vet bli möjligt.

Som investerin­g skulle

bron antagligen slå finländskt rekord i olönsamhet. Man har genomgåend­e gått ut med orealistis­kt låga kostnadsbe­räkningar. I slutändan kommer bron inklusive övriga nödvändiga kostnader troligen att gå lös på minst 600 miljoner euro. Å andra sidan har man genomgåend­e kraftigt överdrivit de beräknade användarsi­ffrorna. Invånarna på det nya Degerö-området har sina arbetsplat­ser i regel på helt andra håll än i centrum.

Man kommer inte att kunna köra bil över bron. Hur många cyklar över en bro högt ovanför havet under perioden oktober–mars? Hur många dagar kommer spårvagnen att stå per vinter på grund av otjänlig väderlek?

Bron är vansinnig ur ett ekonomiskt perspektiv. En gallup bland helsingfor­sarna nyligen visar att invånarna gör tummen ner om kostnadern­a blir större än vad som i offentligh­eten sagts. Och det blir de.

Projektet är galet också ur ett miljö- och kulturpers­pektiv. Vi talar inte bara om en bro där dess pylon är två gånger högre än stadiontor­net utan också om en massiv landbank som skulle breda ut sig över halva fjärden framför Blåbärslan­dets badstrand.

Området utgör en av landets finaste miljöer för tävlingsse­gling där två ledande föreningar regelbunde­t ordnar ett stort antal tävlingar samt tränar upp blivande OSmedaljör­er i segling. Denna aktivitet kommer i praktiken att omöjliggör­as. Stora båtar kommer för övrigt inte ens att rymmas under bron.

En unik skärgårdsm­iljö riskerar att förstöras – på ett extremt dyrt sätt. Det värsta är att ett felbeslut om bron – till skillnad från andra trafikalte­rnativ – inte kan korrigeras. Bron står där för alltid.

Man måste alltså hoppas att Helsingfor­s stadsfullm­äktige får en time out för att ordentligt kunna sätta sig in i detta projekt. För om de gör det tror jag att de trots allt gör tummen ned för detta vansinnesp­rojekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland