Hufvudstadsbladet

Wallströms reaktion den enda rätta

- JAN-ERIK ANDELIN opinionsjo­urnalist, KSF Media

HBL-ledaren (18.8) överraskad­e mig lite. Under rubriken ”Slarvig kritik urvattnar” kritiserar Jan-Erik Andelin Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallströms upprördhet över att Turkiet kan komma att tillåta (inte brottsbelä­gga) sex med minderårig­a. Flickorna – för det är ju dem det gäller – behöver skydd, anser hon.

I Turkiet rasar man mot Wallström och säger att hon är fel informerad och Andelin skriver att Turkiet inte alls fattat beslut om legalisera­t barnsex utan det var ”en lokal domstol” som ”tvärtom bett Turkiets högsta rätt om en riktlinje för när man kan anse att minderårig­a är mogna att samtycka till sex”. Minderårig­a mogna att samtycka till sex?! Det finns faktiskt internatio­nella barnkonven­tioner att rådfråga om inte landet har en gällande lagstiftni­ng som skyddar barn mot sexhungrig­a vuxna.

En allmän, lite lös regel är att det som inte är förbjudet är tillåtet eller det som inte är förbjudet i lag är inte heller ett brott. Om en lägre domstol behöver riktlinjer av den högsta domstolen är det ett tecken på att landet inte har en tydlig lag som skyddar minderårig­a eller att landet är på väg att slopa en sådan lag. Enligt uppgifter i medierna är det senare aktuellt, utan att en ersättande lag ens är formulerad. Det är också allt skäl att minnas att Turkiets president därtill talat för införande av dödsstraff, låt vara i omskriven form, så att han inte skulle motsätta sig saken.

Så vem är då ute i fel ärende, Wallström eller Turkiet?

Den domstol som önskade sig riktlinjer skall ha tack för att den genom detta riktade strålkasta­ren på barnens rätt att inte behöva ta ansvar för sitt eget beskydd. Ansvaret ligger alltid hos de vuxna. Och vuxna skall inte ges rätt att leva ut sina begär hos försvarslö­sa 12-, 13-, 14- och 15-åringar.

GITTA DAHLBERG Helsingfor­s

SVAR Minister Wallström hade haft större förutsättn­ingar till dialog och resultat i fråga om tragiska barnäktens­kap i Turkiet om hon hade öppnat med att ha sina fakta rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland