Hufvudstadsbladet

Även positiva effekter

-

Trots att vi som ifrågasätt­er klimatkata­strofen för länge sen idiotförkl­arats vill jag påpeka grundlägga­nde fel i ett FNB-TTklimatre­portage (HBL 7.8). Okunskap både om historien och om matematisk statistik tycks känneteckn­a vissa växthusfor­skare.

Man jämför ”temperatur­erna under 2016” med ”perioden 1850–1900” för att få maximal skillnad. Innevarand­e års första enskilda månaders temperatur­er (vad de blir under slutet av året vet vi ännu inte) styrs av en stark men högst naturlig El Niño som förhindrat uppström av kallt bottenvatt­en i oceanen. Det är alltså fråga om en tillfällig transient topp som inte kan jämföras med uppskattad medeltempe­ratur för 1850–1900. För denna period känner man dessutom inte till enskilda månadstemp­eraturer i oceanen som dominerar den globala medeltempe­raturen. Jämförelse­n är ren och skär vetenskapl­ig humbug avsedd att skapa klimatånge­st. Lika väl kunde man påstå att vissa svarta män mördar mera än vad vita män mördar i medeltal.

Lilla istiden kulminerad­e på 1860-talet då tiotusenta­ls finländare dog av matbrist och svältrelat­erade infektions­sjukdomar, bland annat Jean Sibelius far som var läkare och blev smittad. Skördarna frös och regnade bort. Det finns forskare som anser att lilla istiden kan komma tillbaka.

Den största återhämtni­ngen (uppvärmnin­gen) skedde under 1920-talet trots att atmosfären­s halt av koldioxid ännu inte börjat stiga.

”Koldioxidb­oven” har även positiva effekter då fotosyntes­en och växtlighet­en stimuleras. Dagens fossila bränslen skapar via koldioxid i naturen framtidens biobränsle­n samtidigt som matprodukt­ionen ökar. JARL AHLBECK Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland