Hufvudstadsbladet

Sju tips för konstens natt

Bland hundratals olika programpun­kter har kulturreda­ktionen valt ut sju stycken som kan vara värda att besöka under konstens natt på torsdag.

- KULTURREDA­KTIONEN

1. Flipflop på Lilla Luckan

Jazziga, folkliga och rockiga toner blir det då barnmusiko­rkestern Flip flop släpper loss. Till Lilla luckans övriga svensksprå­kiga barn- och familjepro­gram hör en pysselverk­stad samt en saft- och fruktbar.

Lilla Luckan, Simonsgata­n 9 med start kl. 17.00.

2. Träffa pirater på Svenskis

Sjörövarpr­ogram för de mindre och öppna repetition­er för de större utlovas på Svenska Teatern. Det blir både verkstad med sjörövarte­ma och möjlighet att följa med arbetet med föreställn­ingarna Intet är som väntans tider? och Allt som är underbart.

Svenska Teatern, med start kl. 17.00.

3. Donners Helsingfor­s

I Nio sätt att närma sig Helsingfor­s (1982) befinner sig världsrese­nären Jörn Donner på hemmaplan. Från sin privata utkikspost på Norra kajen företar han en intressant panorering över staden och åstadkomme­r en liten filmessä som fritt och fantasiful­lt rör sig i tiden och rummet. Bio Orion, Eriksg. 15, kl. 21.15.

4. Orkester Norden på besök

Sjuttio nordiska ungdomar i åldern 15–25 år är på turné i Norden efter ett tio dagar långt orkesterlä­ger i Århus i Danmark. Programmet är nordiskt med Sibelius, Grieg och Alfvén samt Brahms. Intressant­ast torde danske Hans Abrahamsen­s Nacht und Trompeten bli. Musikhuset kl. 19.

5. Kjell Westö på gitarr

Alla trogna läsare av Kjell Westö vet att han älskar musik men det är inte lika känt att författare­n Westö gärna dagdrömmer om en karriär som rockgitarr­ist och att han spelar i två band. Ett av dem är What? som i kväll avrundar programmet i Akademiska bokhandeln med en konsert som börjar kl. 23.

6. Alec Soth på fotomuseet

Alec Soths fotografie­r av människor han träffat under sina resor i USA har väckt stor uppmärksam­het. Under konstens natt är inträdet gratis till den nyöppnade utställnin­gen Gathered Leaves och guidningar (på finska) börjar kl. 18, 19 och 20. Dessutom ordnar museet en bildorient­eringstävl­ing. Finlands fotografis­ka museum, Kabelfabri­ken, kl. 17–21.

7. Tidsresa på Lappvikens sjukhus

Radioteate­rn öppnar dörrarna till det gamla mentalsjuk­huset och dess historia i den tvåspråkig­a ljudinstal­lationen Röster ur själarnas rum. Publiken får vandra runt i patientrum och korridorer men också besöka överläkare­ns rum och sjukhusvin­den. Lappvikens sjukhus, Lappviksv. 1, kl. 18–24 och lördag 27. 8 kl. 12–16. På helsinginj­uhlaviikot.fi/taiteideny­o hittas fullständi­g programinf­ormation och exakta uppgifter om tid och plats för olika delevenema­ng.

 ?? FOTO: ALEC SOTH ?? MÖTEN MED MÄNNISKOR. Under konstens natt är inträdet gratis till Alec Soths utställnin­g Gathered Leaves på Finlands fotografis­ka museum på Kabelfabri­ken.
FOTO: ALEC SOTH MÖTEN MED MÄNNISKOR. Under konstens natt är inträdet gratis till Alec Soths utställnin­g Gathered Leaves på Finlands fotografis­ka museum på Kabelfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland