Hufvudstadsbladet

Släck din sorgetörst

Recension Finska popartiste­n Yona lägger tangon och jazzen allt längre bakom sig. Deprimeran­de suomirap är tonen på nya EP:n Jano, där hon hittat en autentisk och egen rapröst.

- LUKAS RUSK

SUOMIRAP ●●Yona Jano (Monsp)

”Du vet väl älskling, att varje gärning, allt du gör, är fel här”, reciterar Yona till depressiva synthmatto­r och en dödsallvar­lig oktaverad pianomelod­i. Det blir tyst, ett spöklikt baklängesr­iff spelar och beaten sätter i gång.

Yona var en fräsch fläkt redan 2010 på debutplatt­an Pilvet liikkuu, minä en. Hon kombinerad­e symfonisk, akustisk jazz med visor inspirerad­e av psalmer och gammal finsk dansmusik. Hennes stämma var hes och mjuk men stark. Texterna var för det mesta hoppfulla trots en viss ekologisk oro. På låten Kellon alla följde hon med stadens liv medan hon väntade på en gammal vän under vad som förmodlige­n var Stockmanns klocka. Vännen kom aldrig.

Mörkret har blivit allt mer framträdan­de sedan debuten. På hennes tredje skiva Ei haittaa vaikka tekee kipeää handlade det om skilsmässa: på Naivi var temana sorg och död. De dystra budskapen blir ändå tydliga först mot skivornas slut. På introspåre­t Kyl sä tiedät kulta är hennes tilltal kärleksful­lt, men budskapet krossande – allt vi gör är fel.

När vi tror att vi ligger som vi bäddar, bäddar vi egentligen för någon annan som vi varken känner eller bryr oss om. Det kanske handlar om vilka grymma spelare vi blir i kärleken – det kanske handlar om den ojämlikhet som präglar vår värld. Som lyssnare stannar man upp.

Skivan består av introdikte­n, sex låtar och tre stycken mellansegm­ent. Beatsen är enkla, mörka och de ekar av Yonas tidigare produktion. Mellan trummaskin­en och synthen tittar olika sampel på piano, stråkar och gitarr fram. På det starka titelspåre­t Jano drivs refrängen av ett barskt pianoriff som trots sin hiphoppigh­et påminner om en finsk folksång. Mellansegm­enten består av enkla loopar, skapade från sampel på gamla låtar. På En häntä enää koskaan citerar Yona Kellon alla, men nu handlar det om när sömnen ger vika för ångesten och bitterhete­n som fyller en när en ond älskare lämnar ens liv.

Skivan lyfts av Yonas rap. Hennes mjuka, hesa ton behandlar den råa och direkta lyriken genom understate­ment och det fungerar. Yonas vokabulär består av både äldre finska ord och modern slang – kanske just på grund av hennes bakgrund känns det här helt trovärdigt.

Suomirapve­teranen Jodarok medverkar på Romanssi, en av EP:ns singlar. Tyvärr är den skivans svagaste spår. Versernas beat är smakfullt men Jodaroks rap känns omogen. Kanske för att bevisa att hon kommit till rapscenen för att stanna så rappar Yona bättre än veteranen med rim som flätas flera meningar djupt. Refrängens stråkar och text känns ändå fantasilös­a och sångmelodi­n lyfter inte alls.

Skivans andra singel Nättii, eipä, var stark redan ensam. Den avslutar skivan och hittar verkligen hem som dess hoppglimt.

”I sorgestund­er funderar man ofta vad dagen skulle ge om man inte behövde sörja.

Vilken tur det skulle vara, påstå inget annat: att få fira bröllop med livet, visst skulle det vara snyggt” rappar Yona, kompad av en soulig, optimistis­k flöjtmelod­i. Versens solnedgång­ssynth och trumpetfan­far var alltid snygga men efter Janos mörker känns det som om regnmolnen ger vika och solen tittar fram.

 ?? FOTO: TIINA PALM ?? STARK ALLTJäMT. Mörkret har blivit alltmer framträdan­de i Yonas musik sedan debuten 2010.
FOTO: TIINA PALM STARK ALLTJäMT. Mörkret har blivit alltmer framträdan­de i Yonas musik sedan debuten 2010.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland