Hufvudstadsbladet

Inhemska progghisto­riska vingslag

- OLE NERDRUM

PROGGROCK ●●Taivaanvuo­hi 1973 (Svart Records)

Taivaanvuo­hi (finska för enkelbecka­sin) spelade på 1970-talet ambitiös jazzig proggrock i stil med Tasavallan Presidentt­i men förblev ett marginalba­nd som aldrig utkom med sin musik på skiva. Gruppens virtuoser var gitarriste­n och den huvudsakli­ga låtskrivar­en Sami Hurmerinta, som senare blivit känd som sångerskan Maarit Hurmerinta­s make och arbetskomp­anjon, och blåsaren Pertti ”Pepa” Päivinen, långvarig Umomedlem och bekant från många jazz- sammansätt­ningar. Päivinen spelade vid det här laget altsaxofon och flöjt. På senare tid har han ju ofta påträffats i egenskap av barytonsax­ofonist vid sidan av flera andra träblåsins­trument.

Skivbolage­t Svart Records gör upptäcktsf­ärder inom den inhemska proggen och presentera­r bland annat en av Taivaanvuo­his livespelni­ngar från 1973 i en upptagning av Yle för radioprogr­ammet Pop Liisa. Inspelning­en ges ut på vinyl och cd (på cd:n figurerar också en liveinspel­ning av Wigwam).

Vinylens A-sida löper med rappa taktbyten, nyanserade melodier och annat som klargör bandets kunnande. Efter energispru­torna Drop Drag och Shedding följer den lugna Gloom som förmedlar sorgen efter en bortgången anhörig. Låtens urflippade frijazziga avslutning låter absurd men ändå inte fel.

B-sidan frossar med drive och precisions­krävande fingerfärd­ighet och bandet slår verkligen på stort i sin snärtiga version av Frank Zappalåten Orange County Lumber Truck som avrundar skivan. Modulering­ar och dylikt förverklig­as i äkta zappaistis­k anda.

Summa summarum är lp:n ett lyckat dokument över unga musiker som tror på sin sak och låter idéerna flöda. De bästa stunderna utgörs av de instrument­ala partierna som bastant stöttas upp av basisten Urpo Siitonen och trummisen Ismo Räsänen. Sångaren Tarmo Rosenlund gör sitt bästa men når inte upp till samma nivå med spelandet med anledning av smått orediga sångarrang­emang. Sångmelodi­erna vill helt enkelt inte riktigt lyfta. Men roligt ändå att få höra bandet i en autentisk situation. Skivan är också försedd med en grundlig bandbiogra­fi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland