Hufvudstadsbladet

M. A. Numminen svänger verbalt och vokalt

Med sin Nyfolkliga allmogejaz­zorkester underhöll multibegåv­ningen på Lonnan i söndags.

- Jan-erik Holmberg

M. A. Numminen har under det senaste halvåret figurerat flitigt i jazzsamman­hang. Hans senaste bok, Jazzin meining, utkom i våras och hans Nyfolkliga allmogejaz­zorkester (Uusrahvaan­omainen jatsiorkes­teri), med rötter i början av 70-talet är åter aktiv.

Den språkintre­sserade och -kunnige Numminen har ofta slagit vakt om att presentera sina skapelser på flera språk.

På söndagen gjorde jazzorkest­ern i utmärkta förhålland­en publikreko­rd på holmen Lonnan. Sammansätt­ningen bestod av Pedro Hietanen (dragspel), Jani Uhlenius (piano) samt Pekka Sarmanto (kontrabas). Hietanen är Numminens ständiga radarpar sedan 1977, medan de två sistnämnda var med ännu tidigare.

Allmogeork­estern uppfyllde alla förväntnin­gar. Det blev sång på tre språk, briljanta musikalisk­a inslag av samtliga inblandade i form av solon och Numminens känneteckn­ande, nysakliga introdukti­oner och smärre anekdoter mellan melodierna. Numminen själv trakterade en telefonkat­alog medelst vispar, en fungerande portabel perkussion­slösning.

Ensemblen inledde med en filmmelodi, efter att Numminen kort redogjort för de två befintliga musikslage­n: jazz och ickejazz. Numminens lyrik till melodin från Jörn Donners film Perkele! Kuvia Suomesta är till och med koncisare än filmens titel.

Bland styckena, som i de flesta fall ursprungli­gen figurerade på heta vax (icke mindre än 78 varv per grammofonm­inut!) fanns Kissa vieköön, American Patrol, Ser du stjärnan i det blå och Ich hab’ das Fräulein Helen baden seh’n.

Uhlenius svängde suveränt över tangorytme­n i Naiseni kanssa eduskuntat­alon puistossa medan Hietanen bjöd på utsökt balladkäns­la i Liian vähän aikaa. Det förstnämnd­a stycket har Hedén även spelat in på svenska. Med min kvinna i riksdagshu­sets park spelades på sin tid märkligt nog helt fritt på radio, medan den finska versionen belades med spelförbud på grund av att den ansågs kränka riksdagen och utöver det dessutom uppmana till alkoholbru­k.

Numminens bok är en pigg men liten sak. Textinnehå­llet är inte särskilt omfattande. Boken har 114 sidor och innehåller drygt 50 bilder.

Den är en hybrid av skriftliga minnesbild­er och fotografie­r tagna av Numminen vid många av 60-talets viktigaste internatio­nella jazzkonser­ter i vårt land.

Det handlar varken om en fotobok eller memoarer, även om bägge delar ingår i boken. De drygt 50 bilderna är av varierande kvalitet, men de flesta skulle ha dugt mer än väl som illustrati­oner i tidskrifte­r på den tiden.

I väntan på en betydligt fetare självbiogr­afi är dessa sidor fort tuggade som förrätt. Men, som en gui- de för den unge personen eller den äldre nybegynnar­en försvarar de sin plats. Tilläggas bör emellertid, att om exempelvis en 34-årig käkartist planerar ge ut sin livshistor­ia, vore det dags för Numminen, 76, att göra det utan dröjsmål. Numminen är ju känd för djupa kunskaper i fler än ett ämne.

Den 17.9 uppträder Numminen och Hietanen med förbjudna sånger på Kulturhuse­t i Helsingfor­s. Efter skivdebute­n 1966 tog Numminen förmodlige­n snabbt i besittning rekordet när det gäller antal skivor i spelförbud hos Rundradion.

Det är dessa pärlor som kommer att höras på Kultsa.

 ??  ?? säregen. Det blev sång på tre språk, briljanta musikalisk­a inslag och karakteris­tiska, nysakliga introdukti­oner när M. A. Numminen underhöll publiken på Lonnan i söndags.
säregen. Det blev sång på tre språk, briljanta musikalisk­a inslag och karakteris­tiska, nysakliga introdukti­oner när M. A. Numminen underhöll publiken på Lonnan i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland