Hufvudstadsbladet

Spelmän bjöd på njutbar konsert

- JANNIKA LINDéN-HBL

Floda spelmansla­g från Dalarna i Sverige bjöd på spelmansmu­sik, andliga sånger och danser under sitt fjärde besök i Sibbo.

SIBBO Floda spelmansla­g höll en välbesökt konsert i Sibbo kyrka i mitten av augusti. På programmet stod förutom traditione­ll spelmansmu­sik och dansmusik också mera andliga sånger. Floda spelmansla­g kommer från tätorten Dala-Floda som ligger i Gagnefs kommun i Dalarna.

Spelmansla­get har en alldeles speciell koppling till Sibbo. En del av medlemmarn­a i laget är ättlingar till Lena Andersson, som levde i Sibbo på 1700-talet, och Daniel Flodin, en svensk soldat som kom till Sibbo och förälskade sig i henne. De två gifte sig, bosatte sig i Dalarna och fick fem barn, av vilka två levde till vuxen ålder.

På 1990-talet började några av ättlingarn­a till dem intressera sig för sin urmoder Lena Anderssons hemkommun och besökte Sibbo. Svenskarna och deras värdar fann snabbt ett gemensamt intresse – folkdans och spelmansmu­sik.

Det var nu fjärde gången Floda spelmansla­g besökte Sibbo. Första gången uppträdde laget år 2000 på hembygdsfe­sten på Sibbesgård­en.

 ?? FOTO: BIRGITTA VASARA ?? HYLLADES. Spelmannen Erik Arnberg som spelade V Montis Czardas rev ner de största applåderna.
FOTO: BIRGITTA VASARA HYLLADES. Spelmannen Erik Arnberg som spelade V Montis Czardas rev ner de största applåderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland