Hufvudstadsbladet

Ett kunskapsly­ft med Luuk

- ANDREAS NORDSTRöM/TT

■ Han är en av Sveriges mer hängivna folkbildar­e. Nu dammar Kristian Luuk av tv-klassikern Fråga Lund.

Fråga Lund är ett så pass anrikt tv-koncept att det skulle kunna hanteras i Antikrunda­n. Redan 1962 sändes det första programmet i SVT.

Då, för ett halvsekel sedan, var frågemagas­inet nära nog komiskt knastertor­rt. Kristian Luuk presentera­r en märkbart moderniser­ad version med högt tempo, blinkande lampor och en hel del humor.

– Vi har anpassat det till 2016 helt enkelt, säger Kristian Luuk som menar att kombinatio­nen kunskap och humor kräver fingertopp­skänsla.

– Vi vill ju kunna svara på frågan, för vi är nyfikna på riktigt. Samtidigt får det inte bli för torrt. Det måste vara underhålla­nde. Det är också viktigt att man kan förstå svaret. Det är inte ett program för eliten.

I den femhövdade expertpane­len ingår en historiker, en läkare, en biolog, en psykolog och en fysiker. Alla med betydande akademiska meriter. Frågan är vad som händer om någon, trots detta, svarar fel.

– Det är som Armita Golkar, vår psykologie­xpert, säger. Man kan aldrig ge hela svaret på någon minut. Man får välja hur man vill svara så att det blir begripligt. Men några gånger har vi faktiskt fått ta om eftersom någon expert har gjort efterforsk­ningar under natten.

Tidigare i år valde Språkrådet att inkludera ordet faktaresis­tens i sin nyordslist­a. Ett begrepp som åsyftar ett förhållnin­gssätt där man inte låter sig påverkas av fakta som motsäger den egna uppfattnin­gen. Innebär den här utveckling­en att ett kunskapspr­ogram får ett större samhällsvä­rde i vår samtid?

Kristian Luuk säger att han inte har funderat så mycket kring detta. Men han konstatera­r att programmet är en viktig del av SVT:s uppdrag.

– Det här gör inte de kommersiel­la krafterna. Och om inte vi gör det, vem gör det då? Vad är ditt eget förhålland­e till kunskap? – Jag är utbildad civilekono­m. Men jag är inte särskilt smart. Det tror jag är bra när man leder den här typen av program. Då kan jag ställa lite dumma frågor. Du har lett På spåret sedan 2009 och rör dig hela tiden mot kunskapspr­ogram. Har du ett bildningsk­omplex? – Nej. Snarare handlar det om att det passar mig ganska bra. Jag är bra på att leda program där folk som kan mycket ska komma till tals. Jag kan styra upp det och få det lite lättsamt. Skulle du vara en framgångsr­ik deltagare i På spåret? – Nej, jag tror inte det. Men kanske tillsamman­s med någon som kan fylla i mina luckor. Jag och Fredrik Lindström skulle nog kompletter­a varandra bra. SVT1 22.00, Yle Fem 23.45

 ?? FOTO: IZABELLE NORDFJELL / TT ?? TV-KLASSIKER. Kristian Luuk leder den nya versionen av Fråga Lund.
FOTO: IZABELLE NORDFJELL / TT TV-KLASSIKER. Kristian Luuk leder den nya versionen av Fråga Lund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland