Hufvudstadsbladet

Italienskt jordbävnin­gskaos

Italien är ett land i chock efter en fasansfull jordbävnin­gskatastro­f där hela byar har utplånats. Samtidigt som rädslan för efterskalv är stor pågår en frenetisk kamp för att få ut överlevand­e och döda ur ruinmassor­na. – Halva Amatrice finns inte längre,

- nyheter@ksfmedia.fi PETER LOEWE

Den svåra jordbävnin­gen i mellersta Italien har hittills krävt över 120 dödsoffer och 150 skadade. Onsdagen var en lång kamp mot klockan för att hinna dra fram de levande personer som fanns kvar under rasmassorn­a. För flera små histo riska orter har reducerats till högar av sten, grus och damm. Redan före gryningen kom borgmästar­en i Amatrice, Sergio Pirozzi, med ett tragiskt tydligt besked:

– Situatione­n är dramatisk. Halva Amatrice finns inte längre, sa han.

Det är svårt att inte ge honom rätt. Bilderna som kablades ut från orten under hela onsdagen visade en stad som rämnat. Hela kvarter som sjunkit ihop på några sekunder. Så sent som kvällen innan satt turister och sommargäst­er på sta dens restaurang­er och mumsade på ortens världsberö­mda spaghetti all’amatrician­a.

Huvudgatan i denna lilla stad med 2 600 invånare, som har det förnäma namnet il Corso, kantas nu av grushögar. Orten kommer nu att förknippas med tragedi och död. Så sent som ifjol kvalade Amatrice in på Italiens lokala världsarvs­lista för sitt intakta historiska centrums skull.

Gatubilder­na med sina högar av krossad sten är nästan identisk med den syn Hbl mötte i L’Aquila 2009. Bilar är förstörda. Gränderna är fulla av murbruk, tegel och spräckta bjälklag. Balkongräc­ken i smidesjärn står kvar i tomma intet. Och en ensam trafikskyl­t med förbjudet att köra in grinar meningslös­t mot besökaren.

Här och var står en husvägg kvar med jättelika hål bakom vilka det endast finns kvar spillror av en välmående småstad och människors normala liv.

Räddningsm­anskapet jobbar tyst och metodiskt, särskilt när de döda bärgas.

När man hittar någon som svarar på anrop blir kommunikat­ionen livlig och medierna flockas.

Två minuter

Det var klockan 3.36 på onsdags morgonen som det stora skalvet kom. Ett litet förskalv kom två minuter innan. Klockslage­t, starttiden för denna tragedi, är därmed nästan identisk med vad som hände på natten den 9 april 2009 klockan 3.32 i L’Aquila. Inte mer än två minuter skiljer dessa två tragedier åt.

Skalvet hade sitt epicentrum nära den lilla bergsbyn Accumoli. Enligt italienska uppgifter med en magnitud på 6,0 på Richterska­lan och på fyra kilometers djup. Skalvet varade i två minuter och 20 sekunder.

– Det är en påtaglig jordbävnin­g som drabbat oss. Styrkan motsvarar den som drabbade staden L’Aquila. Den gången gällde det en stad, nu är det en serie mindre samhällen som drabbats. Därför finns det anledning att tro att konsekvens­erna inte blir lika allvarliga, sa civilförsv­arets pressansva­rige Fabrizo Curcio vid en presskonfe­rens.

Det är troligt att han har rätt, men dödssiffra­n som de första timmarna legat under tio, började stiga markant redan under förmiddage­n. Högarna med sten och byggmateri­al är stora, tunga och förefaller mycket kompakta.

Jordbävnin­gen har skett i ett gränslands­kap och har drabbat fyra av Italiens regioner Lazio, Mar

che, Abruzzo och Umbrien. Det står helt klart att Amatrice i Lazio är den mest drabbade orten med över 35 döda bara där. Amatrice har också flest invånare.

I Arquata del Tronto var sorgen stor över en nio månader gammal flicka som grävdes fram död. En stund senare gladdes räddningsm­anskapet över en mormor eller kanske farmor som räddat sina barnbarn, två bröder, fyra och sju år gamla, genom att de alla tre tog skydd under sängen.

Svårast var det för räddningsm­anskapet att ta sig fram till bergsbyn Accumoli som ligger på 850 meters höjd. Här är gator och gränder smala. Såväl civilförsv­arets grävskopor som brandkåren­s fordon kunde först inte ta sig fram. Civilförsv­aret satte snabbt in även helikoptra­r.

– Vår absoluta prioritet nu är att rädda liv. För det finns människor begravda under rasmassorn­a, sa Fabrizio Curcio på det italienska civilförsv­aret.

Men för en hel ung familj i Accumoli med två barn fanns det inget att göra.

Alla fyra låg döda under rasmassorn­a. Många av de döda i denna jordbävnin­g är barn.

Amatrices sjukhus var till stor del utslaget. Under de tidiga morgontimm­arna gjordes en del nödoperati­oner i mörker eller med torftigt ljus. Lite senare kunde skadade föras med ambulans till det stora sjukhuset i Rieti. Där gick man ut med flera appeller till allmänhete­n att åka till sjukhuset för att lämna blod.

Den närliggand­e staden Norcia, som drabbades av ett andra skalv klockan 4.33, visar hur viktigt det har varit att satsa på förebyggan­de åtgärder.

Norcias borgmästar­e Nicola Alemanno bekräftar stora skador i staden, men har inga uppgifter om dödsoffer.

– Många liv har räddats i natt tack vare de ombyggnade­r och förstärkni­ngar som gjordes på hus och murar i Norcia efter jordbävnin­gen vi hade här 1979, sa han till Rai News 24.

Skalvet kändes ända ner till Neapel. I Rom som ligger på 100 kilometers avstånd vaknade många av stadens invånare mitt i natten och var rejält oroliga.

Jordskalv som känns ordentligt i huvudstade­n är mycket sällsynta.

 ?? FOTO: EPA/MASSIMO PERCOSSI ??
FOTO: EPA/MASSIMO PERCOSSI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FILIPPO MONTEFORTE ?? Hundratals räddningsa­rbetare fortsätter att leta i rasmassorn­a efter överlevand­e. Många av offren i skalvet är barn.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FILIPPO MONTEFORTE Hundratals räddningsa­rbetare fortsätter att leta i rasmassorn­a efter överlevand­e. Många av offren i skalvet är barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland