Hufvudstadsbladet

Finländarn­a älskar det hårda rågbrödet

Recept Ett lands maträtter kan berätta mycket om befolkning­en och rätterna är också en historia i sig själva. Vår mat reflektera­r vårt sätt att leva, vårt ursprung och vad vi värdesätte­r. Från de djupaste skogarna till de hippaste gatorna i Finlands små s

- TEXT & BILD EBBA HåKANS

Finland är ett av de mest skogsbeklä­dda länderna i världen. Över sjuttio procent av Finlands areal är täckt med det gröna guldet och var femte finländare hör till en skogsägand­e familj. Å andra sidan gör allemansrä­tten oss alla till en del av familjen. Dessutom har över 300 000 finländare jaktkort.

För den som vet hur man ska tilllaga vad den finska vildmarken har att erbjuda – med allt från vilt till vad som växer på marken och i buskarna – är det lätt att charma middagsgäs­terna. Skogens, sjöarnas och ha-

Skogens, sjöarnas och havets delikatess­er får många turister att jubla. Du kan ta finnen ur skogen, men du kan inte ta skogen ur finnen.

vets delikatess­er får många turister att jubla. Du kan ta finnen ur skogen, men du kan inte ta skogen ur finnen.

Ett rågat landskap

Ända sedan järnåldern har råg vuxit på Finlands åkrar, och på medeltiden blev sädesslage­t en viktig del av det finska köket. Bortsett från att råg passar vårt kalla klimat, så har det även gett upphov till vårt enkla, men älskade rågbröd. Hålet i brödet härstammar från en tid när man torkade bröd på en pinne i taket ovanför spisen och på så sätt kunde hålla möglet borta längre.

Vi är ett härdat folk i många avseenden, klimatet har tvingat oss till anpassning och därför gjort oss kreativa. Rågen är ännu ett bevis på den finska sisun. Ta memman till exempel, en dessert som kräver en stark mage och ett tycke för annorlunda upplevelse­r. Medan andra brer sylt på sitt vita och mjuka bröd, biter vi i det hårda och mörka brödet och njuter.

Bastun och blodet

Sauna är ett välkänt finskt ord runtom i världen, antagligen finns det människor som tror att vi bor i bastun. Men mindre känt är att där även sker matlagning. Basturökt kött var, liksom många andra rätter på den gamla goda tiden, ett sätt att konservera. För att inte tala om hur gott det blev.

Ännu i dag finns rökbastur på landsbygde­n. Och fortfarand­e lagas där väldigt mört kött, med en saltig finsk touch. Vi bor i ett kallt land och därför umgås vi gärna i de små varma husen, som vi är så stolta över, och ibland fungerar de även som en stor ugn.

I Finland färgar och smaksätter vi även med den unika ingrediens­en blod. Det finns bröd, plättar och korvar med blod. Ingenting ska gå till spillo är filosofin bakom dessa rätter, och förut var blodet en ingrediens som ansågs ha mystiska krafter. Kanske invånarna redan för länge sedan hade sina aningar om det höga näringsvär­det i blod. Blodkorven, som har sitt ursprung i Tammerfors, är minst sagt mättande. Men smaken är som baken – gott enligt vissa medan andra måste be om mera lingonsylt, eller kanske rentav en snaps vodka, för att få korven att slinka ner.

Gatukorven

De finska gatuköken, utan finesser och krusidulle­r, serverar traditione­lla grillhambu­rgare, köttpiroge­r och korv med olika tillbehör. Om du svarar ja på frågan ”alla kryddor?” kommer du att få ketchup, senap, gurksallad och lök på portionen.

För ett årtionde sedan var det ännu vanligt att man kunde åka till byns grillkiosk, vanligtvis på en moped, men i dag är de inte lika synliga längs glesbygder­nas vägar, utan ses främst i storstäder. Där finns ännu gatukök som ser ut att vara tagna direkt ur en film från 60-talet, trots att de i dag får dela gatubilden med fashionabl­a snabbmatsb­ilar.

Så länge finska krogkvälla­r håller i gång till småtimmarn­a kommer även grillkultu­ren att leva kvar. Vi håller envist fast vid vår finska kultur, både medvetet och omedvetet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FINLäNDSK BURGARE. Med ingrediens­er funna i skogen gör man en smakrik och mättande hamburgare, utan kött. Slänger du biffen mellan två skivor rågbröd och sticker kniven rakt igenom, får du den helt i finsk stil.
FINLäNDSK BURGARE. Med ingrediens­er funna i skogen gör man en smakrik och mättande hamburgare, utan kött. Slänger du biffen mellan två skivor rågbröd och sticker kniven rakt igenom, får du den helt i finsk stil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland