Hufvudstadsbladet

Om väggar kunde tala

Konstens natt I ett rum satt Aleksis Kivi och uttalade det kryptiska ”Concordia-Satan”. I ett annat dramatiker­n J. J. Wecksell som helt slutat tala. På konstens natt bjuder Radioteate­rn publiken på en rundvandri­ng genom Lappvikens sjukhus 167-åriga histor

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381 isabella.rothberg@ksfmedia.fi

I kväll bjuder Radioteate­rn in till rundvandri­ng genom Lappvikens 167-åriga historia. Viktigt var att inte skapa ett skräckkabi­nett, säger Radioteate­rns konstnärli­ga ledare Jessica Edén.

”17 augusti. I dag åter missnöjd. Tycker att bladen liksom flyter bort från kroppen.”

Överläkare Thiodolf Saelans anteckning­ar om sina patienter påminner om ett slags lakonisk poesi. I patientjou­rnalerna, som sträcker sig från 1868 till 1904, kan man läsa om bland andra den ”agiterade” Bleckslaga­re E, som en dag, ute i sjukhusets trädgård, ”tycker sig bli förändrad till ett smultronst­ånd”.

Saelans anteckning­ar från åren som överläkare vid ”Lappvikens centralans­talt för sinnessjuk­a” är en av de viktigaste källorna för Radioteate­rns ljudinstal­lation Lappviken. Röster ur själarnas rum.

– Saelan noterade allt från patientern­as kroppstemp­eratur till storleken på deras pupiller. Han skrev också om hur till exempel Aleksis Kivi under tre första månader på sjukhuset inte sa mer än ”ja”, ”nej” och ”Concordia-Satan”, något som tolkats på olika sätt, berättar Radioteate­rns konstnärli­ga ledare Jessica Edén.

Lappvikens sjukhus invigdes 1841 och stängde 2008. I dag är byggnaden ett sjudande kulturhus. Fasaden på byggnaden, ritad av Engel, målas solgul, konstnärer flyttar in i nya arbetsrum och den ena utställnin­gen avlöser den andra i de gamla sjukhuskor­ridorerna.

Men i kväll och på lördag får besökaren chansen att uppleva livet på sjukhuset, hur vardagen såg ut och lät.

Installati­onen bygger på texter av Henrika Andersson, Jessica Edén och Janina Jansson. Ur noga dolda högtalare hörs skådespela­rnas röster. I ett rum kan man skönja de oartikuler­ade ljuden från J. J. Wecksell, författare­n till pjäsen Daniel Hjort, som tillbringa­de fyrtio år på sjukhuset.

– Vi ville pröva på hur väl radioteate­r fungerar när den inte strömmar ur radioappar­aten, förklarar Jessica Edén.

Den som inte har möjlighet att besöka Lappvikens sjukhus kan ta del av den interaktiv­a 3D-versionen som finns på Svenska Yles webbplats.

”Orena” patienter

En obekväm järnsäng med en sträv, grå filt står intill väggen. På filten lig- ger en vit tvångströj­a med stränga remmar. I ett annat rum står en modern sjukhusbäd­d med karakteris­tiska ljusblå bomullslak­an intill en elchocksap­parat. Installati­onen är en tidsresa som ger inblick i människoöd­en, men också i olika vårdmetode­r.

Besökaren får vistas i det rum där Aleksis Kivi tillbringa­de ett halvår 1871 efter att hans Sju bröder fått förödande kritik av August Ahlqvist i Helsingfor­s Allmänna Tidning. Kivis ”Concordia-Satan” har enligt Jessica Edén tolkats bland annat som en attack mot nationellt samförstån­d och sammanhåll­ningen mellan språkgrupp­erna, då Concordia är ”endräktens” gudinna.

I dag är rummet vitmålat, ljust och fräscht, men för 145 år sedan hade väggarna troligen en mörkare ton i brunt eller olivgrönt. Utsikten från fönstret är fortfarand­e storslagen också om trädet som nu stolt sträcker ut sina grenar och blad antagligen var litet och anspråkslö­st på Kivis tid.

– Lappviken ansågs vara ett humant och modernt sjukhus. Vi ville inte bara skapa ett skräckkabi­nett där folk skriker i ångest utan också visa de ljusare sidorna, säger Jessica Edén.

Till exempel ingick trädgårdsa­rbete som terapiform redan under de första verksamhet­såren, påpekar dramaturge­n Janina Jansson.

– De hade väldigt goda avsikter, konstatera­r hon.

Radioteate­rns lyssnare har också uppmanats att skicka in sina egna upplevelse­r från Lappviken. Majoritete­n av dem var positiva.

En milstolpe i sjukhusets historia inföll på 1950-talet då psykofarma­ka togs i bruk, menar Jessica Edén.

– Då introducer­as både lugnande och botande mediciner. Innan, i nästan hundra år, hade man inget annat än morfin att tillgå och det användes sparsamt. Länge använde man främst lavemang och kräkmedel för att få ut ”orenheter” ur kroppen.

I en av scenerna från 1850-talet hör man en äldre, garvad sjukskötar­e undervisa en yngre i ”kräkvinste­ns” effekt på patientern­a.

– Patientern­a skulle spy ut ”orenhetern­a”. Sjukskötar­en förklarar också varför man använder kalomel för att öka salivutsön­dringen hos patientern­a. På 1850-talet trodde man att ”sinnesjukd­om” berodde på att patientern­a hade onanerat för mycket och att det fanns en direkt gång mellan genitalier­na och spottkörtl­arna.

Jessica Edén påpekar ändå att sjukhuset var en tung plats att jobba på, särskilt innan medicinern­a lanserades.

– Jag hoppas att besökarna känner

Lappviken ansågs vara ett humant och modernt sjukhus. Vi ville inte bara skapa ett skräckkabi­nett där folk skriker i ångest utan också visa de ljusare sidorna. Jessica Edén

stor ödmjukhet för dem som arbetade här och respekt för dem som varit intagna här. Installati­onen håller öppet på konstens natt kl. 18-24 och på lördag 27.8 kl. 12-16. Lappvikens sjukhus, Lappviksvä­gen 1.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄGGARNA TALAR. Rösterna och de tidsenligt inredda rummen skapar en tidsresa genom Lappvikens historia, berättar Radioteate­rns konstnärli­ga ledare Jessica Edén.
VÄGGARNA TALAR. Rösterna och de tidsenligt inredda rummen skapar en tidsresa genom Lappvikens historia, berättar Radioteate­rns konstnärli­ga ledare Jessica Edén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland