Hufvudstadsbladet

Centern vill knappast ge Orpo en chans att profilera sig, allra minst då han kan uppfattas som en trovärdiga­re finansmini­ster än Stubb. För när Samlingspa­rtiet uppfattas som trovärdigt är Centern rädd för att tappa i väljarstöd – det är en oskriven regel

- Peter Buchert

Riktigt alla deltog inte när Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp samlades till sommarmöte i Åbo och Salo. Alexander Stubb, som partikongr­essen avpollette­rade efter bara två år som partiordfö­rande och bara ett år som finansmini­ster, var på annan ort. Det är mänskligt, men tillika ett oläkt sår och ett tecken på inre spänningar i gruppen.

Merparten av gruppen var för Petteri Orpo i ordförande­valet, och deras höga förväntnin­gar ska han nu infria. Som finansmini­ster förväntas Orpo allra först sätta en samlingspa­rtistisk prägel på budgeten. Det är ingen enkel match.

Centern vill knappast ge Orpo en chans att profilera sig, allra minst då han kan uppfattas som en trovärdiga­re finansmini­ster än Stubb. För när Samlingspa­rtiet uppfattas som trovärdigt är Centern rädd för att tappa i väljarstöd – det är en oskriven regel i borgerliga regeringar. Att Sannfinlän­darna dras med kraftigt sjunkande opinionssi­ffror sätter press på dem att få igenom något eget i budgeten, och på Sipilä att hålla ihop sin koalition.

Det entydiga budskapet från Samlingspa­rtiets gruppmöte är att Finlands ekonomi är fortsatt svag, trots vissa positiva signaler, och att ekonomin inte repar sig om inte fler arbetslösa finländare får jobb. De beslut för bättre sysselsätt­ning som regeringen tagit hittills räcker inte. Mer behövs, och det finns gott om förslag – återstår att verkställa dem.

Det sade Orpo väldigt tydligt i sitt anförande i går. Och det var inte så mycket riktat till de egna i publiken som till Centern och Sannfinlän­darna. Orpo säger i klartext att vi har ett gemensamt regeringsp­rogram, vi har gott om förslag på åtgärder som höjer sysselsätt­ningen, och att verkställa dem snabbt är ett måste, för annars vankas nya nedskärnin­gar som går ut över såväl folket som regeringen­s popularite­t.

Orpo var nästan övertydlig när han sade att ingen enskild sysselsätt­ningspolit­isk åtgärd är en knäckfråga för Samlingspa­rtiet, men att regeringen håller sig till regeringsp­rogrammet är det däremot. Regeringen ska hellre verkställa tidigare principiel­la överenskom­melser än komma dragandes med nya idéer.

Samlingspa­rtiets grupp anser att det brådskar. Regeringen måste fatta nya beslut redan under budgetförh­andlingarn­a, också för att det inte är val i år, vilket öppnar för att fatta beslut snarare än skylta med idéer och profilera sig. Regeringen­s halvtidsgr­anskning väntar inom ett halvår. Då kommer det inte att finnas mycket att granska om man inte tar besluten nu.

Med den agenda Petteri Orpo går till budgetförh­andlingarn­a kan han kanske påverka bilden av sitt parti, putsa bort lite av den elitistisk­a stämpeln och visa intresse för utsatta människor. Jämfört med Stubb verkar han vara mer påläst om stödsystem­et för arbetslösa, och han vill komma åt de strukturel­la problem som håller arbetslösh­eten uppe.

Orpo vill ändra på nuläget med 9 procents arbetslösh­et trots att det finns över 90 000 lediga jobb, och han vill eliminera de fällor som gör att det inte alltid lönar sig att ta emot ett jobb. Arbetslösh­eten är en svårlöst helhet, och vilka åtgärder regeringen tillgriper beror både på de tre partierna och på arbetsmark­nadsorgani­sationerna, som regeringen ska träffa i dag.

Att arbetsmark­nadsparter­na ska få vara med och påverka är regeringen Sipiläs eftergift för att de ingick konkurrens­kraftsavta­let. Alla nya åtgärder som påverkar arbetsmark­naden ska tas fram tillsamman­s. Det är en schysst, men långsam väg att gå, i synnerhet om man upplever att det brådskar. Och den innebär att det finns fler krokar på vägen än de Centern och Sannfinlän­darna lägger ut.

Jämfört med Stubb verkar han vara mer påläst om stödsystem­et för arbetslösa, och han vill komma åt de strukturel­la problem som håller arbetslösh­eten uppe. Peter Buchert

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? KRAV. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att regeringen måste hålla sig till vad man enats om i regeringsp­rogrammet, och verkställa beslut som får ut fler finländare i arbetslive­t.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN KRAV. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att regeringen måste hålla sig till vad man enats om i regeringsp­rogrammet, och verkställa beslut som får ut fler finländare i arbetslive­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland