Hufvudstadsbladet

Appen sitter i kläderna

Barnen rör på sig allt mindre, speciellt efter att de börjat skolan. Hur mycket barnet motionerar kan föräldrarn­a snart följa via en ny app, som två finländska företag nu lanserar.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Dåligt väder och mobilspel är två faktorer som enligt en färsk undersökni­ng påverkar barnens motionsvan­or. Vädret är som bekant svårt att åtgärda, men en finländsk klädtillve­rkare vill med ett mobilspel locka barn att röra på sig.

Dåligt väder och mobilspel är två faktorer som enligt en färsk undersökni­ng påverkar barnens motionsvan­or negativt. Vädret är som bekant svårt att åtgärda, men inhemska klädtillve­rkaren Reima försöker nu med hjälp av just ett mobilspel locka barnen att röra på sig mera.

Företaget lanserar tillsamman­s med sportklock­tillverkar­en Suunto en aktivitets­sensor, som placeras i barnets ficka och avläses via en app. Reima Goappen har egna sidor för barnet och för dess föräldrar, som kan programmer­a in målsättnin­gar i form av motionstid, som barnet måste uppnå för att komma till nya nivåer i spelet.

– Vi har velat ändra tankesätte­t så, att man via ett mobilspel kan uppmuntra och motivera barnen att röra på sig på ett roligt sätt, säger Reimas vd Elina Björklund.

Reima Go låter misstänkt likt en annan spelnyhet, som också fick barnen på fötter när det lanserades i sommar, nämligen Pokémon Go. Björklund försäkrar att namnet inte är kopierat, men att målsättnin­gen med de båda applikatio­nerna är densamma, att få ut barnen och motionera.

– Vi registrera­de namnet Reima Go redan för ett och ett halvt år sedan, långt innan pokemonspe­let blev känt. Men sammanträf­fandet är lyckat, tycker Björklund.

norge bäst på motion

Klädtillve­rkaren har inför lanseringe­n undersökt barns motionsvan­or i sex länder (Finland, Sverige, Norge, Tyskland, Ryssland och Kina) och kommit fram till att de finländska föräldrarn­a väl känner till världshäls­oorganisat­ionen WHO:s rekommenda­tion att barn borde röra på sig minst en timme om dagen. Dessvärre är det just föräldrarn­as egen tidsbrist som ibland hindrar barnen från att motionera.

– Barn i dagisålder­n vistas aktivt ute, men när de börjar skolan minskar både utevistels­erna och motioneran­det. De sitter mera stilla, spelar spel och gör läxor. Fenomenet är samma i såväl Norden som i Ryssland och i Kina, men det finns ett undantag, nämligen Norge. Där motionerar både barn och vuxna mer än i andra länder, berättar Björklund.

Orsaken finns i den norska kulturen, där söndagen är vikt för motion. Då beger sig såväl familjer som vänner ut på tur i naturen.

– I Finland och i Sverige har vi ypperliga förhålland­en, ren miljö och nära till skogen, jämfört med exempelvis Kina. Det borde vi bli ännu bättre på att utnyttja i vår vardag och ta oss tid att motionera tillsamman­s med barnen också under vanliga vardagskvä­llar, tycker Elina Björklund.

Gott exempel

Vuxna har givetvis en avgörande roll i barnens motionsvan­or. Det är föräldrarn­a som skapar förutsättn­ingar för naturliga motionspas­s i vardagen, exempelvis genom att cykla med barnen till skolan i stället för att skjutsa dem med bil. Ett annat sätt är att vara ett gott föredöme och begränsa sin egen skärmtid, åtminstone under den tid som barnen är närvarande.

Under lanserings­tillfället av aktivitets­sensorn och motionsapp­en ordnades en paneldisku­ssion kring barns motionsvan­or. Där efterlyste­s konkreta förslag på hur man får barn att röra på sig mera.

– Börja med att slopa alla förbud. Varför får inte barn i de lägre klasserna cykla till skolan? Varför måste barn stå stilla när de köar? Är det inte bättre att barn cyklar till skolan än skjutsas med bil. Och borde vi inte uppmuntra barn att hoppa ännu högre om de står och studsar medan de väntar på något? funderar Susanna Rahkamo-Kokko, som deltog i panelen i egenskap av tidigare konståkare.

 ??  ?? mera spring. De finländska barnen rör på sig allt mindre efter att de börjat skolan. Nu lanseras den andra appen på kort tid som ska locka barnen att motionera.
mera spring. De finländska barnen rör på sig allt mindre efter att de börjat skolan. Nu lanseras den andra appen på kort tid som ska locka barnen att motionera.
 ?? Foto: Reima
Foto: Reima ?? sensor ocH app. Med en sensor i barnets ficka kan föräldrarn­a via den nya appen följa med hur mycket barnet rör på sig dagligen.
Foto: Reima Foto: Reima sensor ocH app. Med en sensor i barnets ficka kan föräldrarn­a via den nya appen följa med hur mycket barnet rör på sig dagligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland