Hufvudstadsbladet

För ökad jämställdh­et

Föräldrale­digheten kan vara på väg upp på förhandlin­gsbordet. De flesta partiers kvinnoförb­und kräver en reform.

- FNB

– Systemet med familjeled­igheter är en fråga som vi kan diskutera nu. Vi måste se på den tillsamman­s med arbetsmark­nadsorgani­sationerna, säger familje- och omsorgsmin­ister Juha Rehula.

Familje- och omsorgsmin­ister Juha Rehula (C) säger att också Centern har en beredskap att bereda en reform. Men hemvårdsst­ödet rörs inte under den här valperiode­n, säger han.

–Familjeled­ighetssyst­emet i sin helhet är en fråga som det finns beredskap för nu och vi måste se på den tillsamman­s med arbetsmark­nadsorgani­sationerna, säger Rehula till FNB.

Fackcentra­len FFC:s familjeled­ighetsmode­ll får luft under vingarna när partierna värmer upp för en reform av föräldrale­digheten. Rehula tackar FFC för det konkreta förslaget och riksdagsle­damoten Sofia Vikman som leder Samlingspa­rtiets kvinnoförb­und säger att det är mycket som är bra med modellen och att den är värd att utvecklas. Ordförande­n för Socialdemo­kratiska kvinnor Tytti Tuppuraine­n ställer sig försiktigt bakom modellen.

– Den är väldigt flexibel och beaktar till exempel regnbågsfa­miljer, säger Tuppuraine­n.

”6+6+6 till 100-årsjubilee­t”

De gröna, Vänsterför­bundet och SFP talar för 6+6+6-modellen. Något överraskan­de talar också ordförande­n för Sannfinlän­dska kvinnor Marja-Leena Leppänen för modellen.

–Kvinnor behandlas som oduglingar i arbetslive­t. Nu när Finland ska fira 100-årsjubileu­m och man vill förbättra jämställdh­eten för att fira jubileet så skulle det här kunna vara en sådan sak, säger Leppänen.

Rehula säger att den senaste prislappen han sett på 6+6+6-modellen är 500 miljoner euro.

– Det är klart vi har beredskap för åtgärder som främjar att pappor deltar i barnets vardag när det är litet. 6+6+6-modellen ger papporna möjlighet att delta, men prislappen är 500 miljoner euro och då måste det ingå i förslaget hur detta ska finansiera­s.

”Hemvårdsst­ödet en kvinnofäll­a”

Gröna kvinnors ordförande Katja Mannerströ­m och Svenska kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren vill slopa hemvårdsst­ödet. Då över 90 procent av dem som får hemvårdsst­öd är kvinnor handlar det om en struktur som bevarar könsroller­na, säger Mannerströ­m. Ordförande­n för Samlingspa­rtiets kvinnoförb­und, riksdagsle­damoten Sofia Vikman vill förlänga föräldrale­digheten och förkorta vårdledigh­eten.

– Ska vi genom samhällets stödsystem uppmuntra kvinnor att stanna borta från arbetslive­t i långa tider? Vi ska bevara familjerna­s möjlighet att välja, men ingripa mot strukturer som orsakar flitfällor och får kvinnor att stanna hemma i stället för att ta emot jobb, säger Vikman.

Men minister Rehula säger att

hemvårdsst­ödet inte kommer att röras så länge han kan påverka.

–Vi har en gång i tiden skapat hemvårdsst­ödet som en del av vårt dagvårdssy­stem. Centern respektera­r

och uppskattar familjerna­s valfrihet. När det gäller familjeled­igheterna bör vi hitta andra metoder för att ingripa mot de saker som försämrar jämställdh­eten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? JUHA REHULA, omsorgsmin­ister
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO JUHA REHULA, omsorgsmin­ister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland