Hufvudstadsbladet

Johanna Andersson väcktes av att golvet studsade som en trampolin

Finländska­n Johanna Andersson hade precis somnat då hon väcktes av att golvet i huset började åka upp och ner som en studsande trampolin.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Först trodde jag att det var en konstig dröm. Det kändes som att sova alldeles intill en jättestor centrifuge­rande tvättmaski­n. Sen förstod jag att det var så här en jordbävnin­g känns.

Det säger finländska musikern Johanna Andersson som bor med sin italienska pojkvän i byn Casperia som ligger i den jordbävnin­gsdrabbade provinsen Rieti i Italien.

Huset som Andersson bor i är en stenbyggna­d från 1700-talet med bastanta väggar. Under det första skalvet som varade i cirka 40 sekunder kravlade hon sig ur sängen och satte sig i en dörröppnin­g i en av de tjockaste väggarna i bostaden. Då nästa skalv satte i gång bestämde sig Andersson för att ta sig ut ur byggnaden.

– Vi bor på andra våningen och tanken slog mig att hela huset kan rasa ner över oss.

Tillsamman­s med de andra som bor i huset begav sig Andersson ut på piazzan utanför där de tog del av nyheterna via sina mobiltelef­oner. Då började omfattning­en av katastrofe­n gå upp för dem och de fick höra att tre byar i närheten hade förstörts.

Det tredje skalvet kändes precis under fötterna. I det här skedet hade hela byn vaknat och kommit ut på torget. Folk var skärrade och försökte lätta på stämningen med skämt om att det pågick ett extra ordinarie byarådsmöt­e. Men skämten ebbade ut då man nåddes av nyheterna om dödsoffer i grannbyarn­a. Folksamlin­gen tillbringa­de gryningen i ovisshet på torget. Efter någon timmes väntan gick hälften av invånarna och lade sig medan andra hälften bänkade sig i den lokala baren som öppnade i förtid och serverade frukost och direktsänd­a tv-nyheter, berättar Andersson.

Då HBL är i kontakt med Johanna Andersson avbryts hon ibland av efterskalv. Hon är lättad över att just den by där hon bor klarade sig utan skador.

– Inte heller huset fick några sprickor. Enda som hände var att en trave med kläder välte omkull och en tavla trillade ner från väggen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Johanna Andersson väcktes av jordbävnin­gen, men klarade sig helskinnad.
FOTO: PRIVAT Johanna Andersson väcktes av jordbävnin­gen, men klarade sig helskinnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland