Hufvudstadsbladet

Fem frågor om skalvet

- PETER LOEWE

Är Italien ovanligt mycket jordbävnin­gsdrabbat? – Problemet är att stora delar av Italien är seismiskt aktivt. Jordbävnin­gar har inträffat från bergsområd­en i norr till Sicilien i söder. Merparten av Italiens städer är historiska. Förödelsen efter en jordbävnin­g blir därför mycket stor. Ofta har man hävdat att vissa områden inte ligger i riskzonen som huvudstade­n Rom eller slättlande­t i Emilien norr om Toscana. Tyvärr handlar det då bara om dåligt minne. Att det var helt fel visade jordbävnin­gen som drabbade Emilien 2012.

Vilka är svårighete­rna nu för räddningsm­anskapet? – Detta är isolerade trakter långt från stora motorvägar. Flera vägar är blockerade och måste röjas. Ström saknas på flera ställen. Svårast är i situatione­n i mindre högt belägna samhällen som Accumoli – ett av skalvens epicentrum – som ligger på 850 meters höjd. Hit har räddningsm­anskapets stora fordon svårt att ta sig fram till centrum och drabbade områden. Det finns många nyfikna på plats som vill dokumenter­a, men som också hindrar räddningsa­rbetet. Telefonnät­et var överbelast­at och fungerade dåligt på onsdagen.

Kan den här jordbävnin­gen jämföras med den som ödelade staden L’Aquila 2009? – Ja skalvets styrka, magnituden 6 är nästan exakt densamma som den i L’Aquila. Även denna gång rör det sig om ett skalv vars centrum inte ligger särskilt djupt (italienska och utländska uppgifter varierar från fyra till tio kilometers djup). I L’Aquila handlade det om nio kilometers djup. Förödelsen blir därför stor. Men konsekvens­erna när det gäller antalet dödsoffer blir förhoppnin­gsvis helt annorlunda. I L’Aquila dog 309 personer inne i en stad. Här är det huvudsakli­gen mindre byar och samhällen som drabbats. Därför räknar civilförsv­aret med betydligt färre dödsoffer.

Efter jordbävnin­gen i L’Aquila åtalades sex forskare för att de inte varnat för skalvet i förväg. Kan samma sak hända nu? – Nej knappast. Det går inte att förutsäga jordbävnin­gar. I Aquila blev det en rättegång, därför att man menade att forskarna borde ha varnat befolkning­en. Forskarna försökte lugna befolkning­en, eftersom det rådde panik i L’Aquila. Rättegånge­n slutade med friande dom i högsta domstolen så sent som 2015. L’Aquila hade haft tusentals små och större skalv i tre månader före jordbävnin­gen 2009. Det nu drabbade området har inte haft dessa former av förskalv.

Vad gör Italien för att hus ska bli säkrare och för att minska följderna av jordbävnin­gar? – Man har ställt mycket högre krav på att alla nya hus som byggs måste vara jordbävnin­gssäkra. Det gäller särskilt för offentliga byggnader som skolor, sjukhus och offentligt verksamhet. Huvudprobl­emet är att Italiens städer är historiska och många hus inte går att bygga om. Det är också ekonomiskt omöjligt för de flesta små kommuner som har svårt att klara normala löpande kostnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland