Hufvudstadsbladet

Krävande övning i Syndalen blev dödlig för beväring

Olyckan som ledde till att en beväring skjöts ihjäl i Syndalen i fjol var ett resultat av att beväringar­na var för oerfarna för en krävande manöver av det här slaget.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Resultatet av undersökni­ngen av fallet där en värnplikti­g sköts ihjäl med ett stormgevär i Syndalen i Hangö i december 2015 publicerad­es i dag. De som deltog hade inte fått tillräckli­g utbildning som skulle ha förberett dem för den här typens övning.

Olyckan inträffade under en övning som Sjökrigssk­olan höll i Syndalen i december. Övningen genomförde­s i mörker med skarpa skott. En beväring misstog sig och trodde att en annan beväring var ett mål och sköt honom. Enligt utredninge­n hade utbildarna och beväringar­na inte en enhetlig uppfattnin­g om hur övningen i mörker skulle utföras. Övningar av det här slaget är sällsynta. Under den ljusa tiden är det bara beväringar som tjänstgör 347 dagar i Björneborg­s brigad och Sjökrigssk­olan som utför så här krävande övningar.

– Trots att det var fråga om en utvald grupp av officersas­piranter från Sjökrigssk­olan hade de inte tillräckli­gt med färdighete­r för att genomföra en så här krävande manöver. Ordern var också bristfälli­g. Vi har kommit fram till att det i andra truppförba­nd finns säkrare sätt att utföra övningar, säger direktör Veli-Pekka Nurmi från Olycksutre­dningscent­ralen.

Beväringar­na hade inte heller tillräckli­ga kunskaper om hur glödljuset används.

– I undersökni­ngen har det kommit fram att glödljuset som var fastspänt på beväringen­s hjälm påmin de mycket om målanordni­ngen som var märkt med reflexspra­y, säger ledande utredare Kai Valonen.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen fick offret snabbt kunnig hjälp, men hens liv kunde inte räddas. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen ska försvarsma­kten utveckla sitt förfarande hur man agerar i sitt samarbete med räddningst­jänster som är utanför armén.

– Det fanns brister i kommunikat­ionen mellan försvarsma­kten och civila räddningst­jänster. I det här fal let var ändå inte bristande kommunikat­ion orsaken till att offrets liv inte kunde räddas, säger Nurmi.

Försvarsma­kten uppger att man genast efter olyckan förbättrat sina säkerhetså­tgärder vid övningar i mörker.

Olycksutre­dningscent­ralens utredning är klar, men polisens utredning om händelsern­a är inte färdig.

I undersökni­ngen har det kommit fram att glödljuset som var fastspänt på beväringen­s hjälm påminde mycket om målanordni­ngen som var märkt med reflexspra­y.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NICLAS ERLIN ?? Bilden är från en repövning i Syndalen i fjol. Dödsolycka­n i fjol skedde i mörker.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NICLAS ERLIN Bilden är från en repövning i Syndalen i fjol. Dödsolycka­n i fjol skedde i mörker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland