Hufvudstadsbladet

Olika modeller i Finland

-

●●FFC föreslår en

graviditet­speng på fem veckor, en föräldrape­ng på tre månader var för båda föräldrarn­a och ytterligar­e sex månader av föräldrape­ng som delas jämnt mellan de båda föräldrarn­a, men den ena föräldern kan överlåta sin andel till den andra.

●●Dessutom föreslår FFC

att hemvårdsst­ödet på 341,27 euro i månaden ersätts med sex månader vårdpeng på 800 euro i månaden. Den ena föräldern kan överlåta en del av eller hela sin vårdpeng till den andra föräldern.

●●Föräldrape­ngen

ska kunna tas ut tills barnet fyller tre och vårdpengen tills barnet fyller sju år i FFC:s modell.

Flera partier

●● talar om 6+6+6-modellen. Den innebär att båda föräldrarn­a får sex månader var och att familjen själv får bestämma över ytterligar­e sex månader. Någon mer detaljerad plan har inte presentera­ts.

●●Nu får mamman

moderskaps­ledighet i 4,2 månader. Föräldrale­digheten som kan delas mellan föräldrarn­a är sex månader och faderskaps­ledigheten är nio veckor. Av dessa kan pappan använda tre samtidigt som mamman är föräldrale­dig. Faderskaps­ledigheten kan skjutas upp, men måste användas innan barnet fyller två år. Om pappan vill använda mer föräldrale­dighet än bara den kvoterade andelen går den inte att skjuta upp.

●●Efter föräldrale­digheten

kan man vara vårdledig tills barnet fyller 3. Då får man hemvårdsst­öd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland