Hufvudstadsbladet

Stoppa nedmonteri­ngen!

- LISA GUSTAFSSON Mariehamn

SPRåK Som alla redan känner till genomförs det nu en social- och hälsovårds­reform i Finland. Som exempel blir helfinska Seinäjoki närmaste sjukhus med full jour för 100 000 svensksprå­kiga österbottn­ingar. Betänk att i sitt eget land inte kunna få kommunicer­a på sitt eget modersmål.

Som sjuk är man sårbar, många kan inte finska eller de termer man använder inom sjukvården.

Min fråga är vart är Finland på väg. Vart är svenska språkets ställning i Finland på väg? Vi betalar lika mycket i skatt som de som har finska som modersmål, detta är i högsta grad diskrimine­rande. För att Finland skall bestå som ett tvåspråkig­t land måste

både finska och svenska läsas i skolorna. Detta gynnar också turistnäri­ngen. Finland är ett land i Norden, behärskar man svenska gynnar det en och man förstår besökare från de nordiska länderna.

Jag besökte en campingpla­ts i östra Finland för många år sedan, blev sjuk och min man försökte tala engelska med personalen, men de kunde bara finska. Han kände sig helt utlämnad, fick ingen hjälp. Maken är från Sverige och kunde ingen finska. Skall det vara så här i Finland?

Nu får det bli ett stopp för nedmonteri­ngen av det svenska språket. Fram för likvärdig service på både finska och svenska!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland